Monday, 27 July 2009

cerita ujung minggu saye

hari jumaat lps abah telah meninggalkan saye dan mama. abah telah ke pasir salak, perak kerana membawa students nye meninjau pertandingan lumba keta ape ntah kat situ. mula2 saye tatau abah nak tinggalkan saye. saya terkejut juga sebab jarang abah saye blk umah pada tengahari jumaat. tapi apabila mama mengarahkan saye menyalam abah.. tibe2 mula saye sgt cuak. patut la pakcik padil datang umah saye. rupa nye dia nak membawa abah saye ke utem sebelum abah bertolak ke pasir salak. ape lagi, saye terus menangis sbb abah tinggalkan saye. selalu nye saye yg tinggalkan abah bile pagi2 mama angkut saye ke umah mak eita iaitu baby sitter saye.

tangisan saye tidak lama kerana kemudian mama myiapkan diri saye dan dirinye sendiri. kami ke melaka sentral utk menjemput acu saye yg didatangkan khas dari tg malim untuk menemankan kami berdua semasa ketiadaan abah. saye sgt suka berjumpa acu saye sbb saye dapat buli dia. selepas acu masuk dalam keta buruk mama saye, kami pun terus ke dataran pahlawan. mama saye mg sangat suke aktiviti membeli-belah lebih2 lagi bile pergi dgn acu saye. acu tringin nak beli baju utk gi tesl nite yg akan berlangsung minggu dpn di sebuah hotel di kuala lumpur. tema nye adalah putih tapi misti ada "splash of pink". mama sgt tension sbb badan dia da mcm ibu dugong. dia takkan dapat pakai baju yg lawa2 yg ada di kedai2 yg acu saye masuk. bile da tawaf kedai di dataran pahlawan, mama dan acu seberang jalan besar utk ke mahkota parade. malang nye baju yg acu idam2kan tak jumpe. mama saye pulak bertambah tension dan tak abis2 mengomel.. "bile aku nak kurus ni". sebelum pulang acu membelanja kami mkn di chicken rice shop... (bukan sekadar nasi ayam.. kok kok kok). acu juga bermurah hati membelanjekan elaun yg diberi oleh kpm utk membelikan saye 2 pints of baskin robbin acim (ice cream). misi acu utk mencari baju pada hari itu gagal. mama mencadangkan acu membeli baju kurung yg lawa dan berjanji akan membawa acu ke tesco esok. mlm itu, atuk ana, nenek j, pana (pak ngah) dan mana (mak ngah) sampai dari kuantan. saye sempat ikut mereka pergi dinner. pada ketika itu mama dan acu telah tidoor dgn rupe yg sangat buruk sekali.

pada hari sabtu, mama telah meninggalkan saye di rumah kerana mama terpakse ke sekolah kerana ada kursus dalaman yg dianjurkan oleh pihak sekolah. mama mengambil kesempatan utk membawa kereta abah / kereta saye utk ke sekolah kerana acu ingin meminjam kereta buruk mama utk pergi facial. saye pulak keluar bersarapan dgn atuk, nenek, pana dan mana. selepas bersarapan, sekali lagi saye ke dataran pahlawan. lupe nak cita.. nenek memakaikan saye dgn baju baru. baju ipin. saye tak kenal sape ipin sbb saye tak mengikuti cerita itu. tp atuk sgt suke dgn karekter cerita itu. mungkin kepala botak upin dan ipin telah mengingatkan atuk kepada kepala saye yg agak terhad bilangan rambutnye. atuk dan suma org telah membuat 1 kesilapan yg besar. mereka tidak membawa quinny zapp saye. jadi saye agak sukar dikawal kerana saye buleh berlari mengikut suka hati saye. atuk telah mensponsor kain baju raye utk kami suma di euro moda. eh silap utk kaum wanita sahaja. tema nye adalah kuning. atuk turut membelikan kain utk moyang2 saye yg lawa lagi cun serta beberapa org nenek sedara saye yg vogue. atuk tidak lupa mensponsor baju raye saye. yippie. mama kate kalo tgk bilangan yg da ada, mcm tak perlu lagi mama tambah baju raye saye. tp saye tau mama tetap akan belikan jugak. sbb nye atuk nye taste adalah taste ala2 mat smart. atuk belikan kemeja n t shirt berkolar. saya pasti mama akan belikan saye beberapa lagi baju. sbb hari tu mama ada surf website kat internet. baju kat website mothercare uk sangat mendepresskan mama. (mama saye mmg asik depress je skang ni).

selepas penat membeli belah, saye tido bergilir2 di bahu atuk dan pana. bile mama datang lps abis kursus, saye jadi sgt mengade. saye sudah tidak menghiraukan org lain. saye hanye mahu mama saye dukung saye. mama sgt letih dan penat. dah la adik saye sgt aktif di dalam perut. atuk mensponsor mama baju maternity dan suar khakis yg lawa. walaupun mama pada mula nye menolak dgn alasan dia nak pakai baju tu cuma lagi 2 bulan shj. and alasan yg kedua mama ialah lps ni dia tanak produce adik utk saye lg until umur saye 6 tahun. mama bertekad utk pakai implant lps adik saye lahir. lps nenek puji2 mama lawa terus mama tergoda dan membenarkan atuk membelikan mama baju kaler pink yg lawa itu. lps lunch saye tido. mama hanye blk umah utk sembahyang sahaje. kemudia mama kuar dgn acu, nenek dan mana. mereka pergi ke tesco utk mencari baju dinner acu. mereka sampai ke rumah pada jam 6.30 ptg. saye merajuk dgn mama sbb tinggalkan saye semasa saye tido. baju dinner acu pulak mmg sgt cun. mama sgt2 cemburu. acu turut membeli rantai mutiara palsu yg sgt cantik. sebelum acu pakai rantai tersebut, saye terlebih dahulu telah memakai nye. antik ahh...

lps magrib kami dinner di serkam. mkn ikan bakar. normally kami mlm di umbai. tp kali ni da tlajak ke serkam. mama mencadangkan agar kami mkn je di situ sbb mama tak larat nak mkn lambat2 sbb takut saye buat hal. mmg saye suka buat hal bile mkn di luar. lebih2 lagi jika abah tiada. mmg saye tunjuk belang. kalo abah ada saye takut sket. nnt abah cubit. huhu. dalam perjalanan pulang, saye tido. sedar2 esok pagi saye bangun abah da ade. yes.. abah alik. hari ahad abah bawa saye dan mama mkn pizza di mahkota parade.

mmm.. ujung minggu saye byk di abiskan di mahkota parade. ujung minggu ni pulak moyang fatimah saye yg cun nak wat kenduri kat keramat. mama da berkira2 nak ajak abah pi shopping kat sogo and klcc. abah pulak nak ajak kami blk umah atuk kudus kat tg karang lps kenduri. adooiii.. cian mama...

Tuesday, 21 July 2009

tgk ugly betty pun boleh ...

nanges!!!!
rase mcm bodoh la.. dunno why. benci.. benci!!! apsal la hormon aku jadi bodoh sangat ni. aku kena buat sesuatu ni.. tak leh jadi ni..
more coffee plzzz.....

Sunday, 19 July 2009

boringggg... sangat

saye sangat bosan. saye sgt2 perlu menenangkan fikiran. badan saye letih. otak saye lesu. pikiran saye serabut. badan saye sangat berat. saye dah tak larat nak naik tingkat 4. saye sgt rindu zaman duduk perantauan. bile lg suami saye nak pi belajar ni. pi la belajar. saye malas nak keje la.
tibe-tibe saye rase...
saye nak duduk umah je. rindu nak wat kek. rindu masak yg sedap2. rindu nak nyanyi lagu balamori, rindu nak wat perancangan rapi bile kuar berjalan. rindu nak surf internet laju tiap2 hari. rindu kat nasi beriyani yg sangat sedap. rindu nak kuar dressing smart2 (sbb kena pakai jaket)

rindu cuaca sejuk nyaman
(kari yg da 3 hari pun masih boleh dimkn)


rindu nak dressing smart2
and takde sape pedulik kat kite



rindu nak masak sedap2 -
roasted chicken ( ni tak tiap2 minggu ayam masak kicap)


rindu nak wat kek




rindu nak wat perancangan bile jalan2




kami nak datang lagi... doakan la kami dimurahkan rezeki
amin....






Thursday, 16 July 2009

twenties girl

hari ni masih lagi terkenang2 peristiwa semalam.. smlm aku stay back kat sekolah sbb nak masukkan data ssqs sampai pukul 3. blk skolah ingat nak amik ichal tapi dia masih tido dan aku tak sanggup nak bangunkan dia. so mula tu decide nak sambung keje ssqs. tp sbb tkenang perasaan sakit hati jadi aku pun berkira2 samada nak lepak jusco or mahkota. last2 decide pi mahkota sbb walaupun jusco dekat tapi dia ade coffee bean je. aku plak prefer starbucks.


sampai mahkota mula pi mph dulu. nak beli mags and buku cita baru. suma buku cita aku da abis bace and da selamat diulang bace. kalo yg tak ulang pun sbb aku still ingat jalan cita dia. sbb tu kena beli buku baru. nak cari buku elizabeth george. tp masalah nye novel dia yg terbaru aku da ade. novel2 lama dia susah nak dapat. hmmm nnt dah kaye ingat nak order kat amaazon la. mase kat uk dulu snang dapat. kat ebay yg 2nd hand byk. murah2 and siap jual bundle lagi. pastu kat carboot sale pun bleh dapat around 50p aje. byk novel dia yg aku beli mase kat uk dulu. kat sini mmg jgn harap le. so masuk2 mph trus tuju kat koleksi buku2 baru. then aku ternampak



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*

omg... aku misti nak buku ini. latest book written by 1 of my fav author. hari tu surf official website miss kinsella ni.. da tau tak lama lagi buku ni akan kuar. tapi tak sangke plak dia da sampai malaysia. jadi walaupun purse burukku makin kekeringan aku tetap wat dono and grab buku ni. tapi kena sorok dari mr hubby. kang dia tgk rega buku ni sampai 80 hengget sure dia tanye.. aik kate pokai.. err yang, i tak bayar pun lagi buku ni. cik citi tolong bayarkan. hahaha.. mampos aku. konon nak kurangkan gune khidmat cik citi. tapi bulan ni da 2 kali aku gune khidmat dia. kekekeke last.. this month last i mintak tolong cik citi tu. pasni cik citi i simpan kat umah je...

lps bayor aku pun trus mendapatkan iced vanilla latte idaman kalbu sambil belek woman weekly mag and sambil hadap cinnamon roll. lps amis hadap benda2 alah tu trus blk. masuk keta baru perasan hp aku tak bwk. alih2 ada 5 panggilan rindu dari mr hubby (missed call). kepada nye aku beritahu aku kat sekolah lagi. (bohong sunat). nak mampos ckp aku ada kat mahkota????? hehehe... naya je kang kena marah. kate badan tak larat.. penat.. mengah.. gi mahkota buleh plak. jadi ade baik nye aku bohong sunat. hahaha.. yang, kalo u bace entry i ni (jgn harap dia ada masa nak bace) tolong maafkan i, ye.. nnt hari raye i mintak maaf lagi sekali tau.. ampun ye..


mlm tadi pas maghrib aku trus zzzzzzzzzzzz.. sampai pkl 11. thanks mr hubby sbb jage haikal. bagi peluang ur wifey beradu. cuma aku perasan mase tido haikal ade panjat katil. doq belek2 peroot aku.. pastu doq panggil adik.. adik.. adik abang... Ya Allah.. kagum btol aku mase dgr tu.


Wednesday, 15 July 2009

rase nak sambung belajar jelah

bergenang air mata ini...
sebak..


beginilah nasib diriku yang malang
oh Tuhan





saya sangat tension!!!!!!! nilah diari aku sepanjang minggu ini...


-ISNIN -
ada extra class until 2.30. patut abis pukul 2 tapi aku extend. then wat keje2 pengkeranian kat lab. pastu pi fotostat bsoalan utk year 6. aku bayar pakai duity sendiri ok???? pastu amik haikal. sampai umah dekat pukul 4.


-SELASA-
kelas tambahan lps sekolah dibatalkan sbb ada meeting ngan gb baru. meeting started at 1.15 abis sejam kemudian. dgn kelam kabut blk umah pi solat. then pi KD bukit katil sbb ada appoinment check up. (walaupun aku plan nak deliver baby kat putra specialist tapi disebabkan aku da bukak buku merah kat klinik gomen, jd dr. ishaireen mencadangkan aku tetap pi check up kat klinik gomen).


aku sampai klinik around 2.45 gitu. orang nye ramai giler. dgn keadaan aku yg baru blk sekolah dan berbau busuk. aku sgt tak selesa. lps diperiksa nurse dgn ala kadar di suruh aku tunggu utk jumpe doktor. da la lama giler nak tunggu dapat jumpe doktor skali jumpe doktor just tanye "anak gerak ok". then suruh aku baring. pastu pegang2 perut aku sket then ckp "hah, betul la awak da nak masuk 7 months, continue mkn ubat ye". pastu dah.. aku balik. wat penat aku je. dah la pasni dia suruh aku datang 2x seminggu. 3rd baby mmg confirm aku tanak pi bukak buku kat gomen trus pi o&g je. mr hubby sila kompol duit banyak2 ye. 3rd baby i nak deliver kat mahkota mc plak. hahaha


aku kuar klinik dan dekat pukul 5. then patah blk semula ke bukit lintang sbb nak fetch haikal ku sayang. mase kat klinik da meroyan da rindu kat dia. sbb bile tgk anak org tringat kat anak sendiri. huhuhu..


-RABU -
jadual pack. ada 7 waktu mengajar. gap kelas 30 minit je. pastu ada meeting kurikulum plak. semua kp WAJIB hadir. aku sangat2 cuak nak masuk meeting ni sbb result pertengahan tahun 6 hari tu mmg hampeh!!!! suma yg hadir tkujat dgr result maths. kelas 1st pun yg lulus takat 11 org. itu pun c. kelas yg lagi 1 plak 100% gagal. mmg teruk le. pastu byk la komen yg diterima. aku pun bentangkan la kelemahan yg da dibincang dgn cikgu yg lagi sorang. and ape yg da kitorang buat utk atasi. pastu ada la beberapa pandangan dari org2 lama. ok je.. tapi hakikatnye hanye cikgu maths ni je yg tau betapa seksa nye jiwa nak mendidik anak2 bangse sendiri ni.


meeting abis dalam pukul 2.30. pas meeting trus amik haikal. nasib dia tak mengamuk amik time dia tido.. mlm plak ada kelas tambahan. pukul 8.00 sampai 10. mlm tu aku bagi budak wat semula paper 2 yg exam diorang hampeh hari tu. da 2 kali buat pun jgn harap la leh score. oh lupe plak.. sampai2 sekolah tibe aku terase nak muntah. nasib sempat carik singki. perut masuk angin kooott.. sebenarnye dari umah lagi kepala da pening.


lps budak abis jawab paper 2 aku bagi rest. then lps rest bincang paper. budak2 memekak and sangat2 tak respect aku. tyme wat exam pun memekak.. mmg aku tension. da la badan tak sihat. tapi sbb pikir diorang nak exam tak sampai 2 bulan. aku redah gak datang sekolah. siap leh ckp "cikgu ni pendek".. sakit hati tak? anak melayu yg kurang ajar. aku balas blk " walaupun saye pendek, saya da ada ijazah, diploma, da merase status jadi best student, da ada keta, umah, da rase naik kapal terbang, duduk negeri omputeh.. dah lalu dpn umah gordon brown, naik eiffel tower, awak tu ada ape? upsr pun blom tentu lulus lagi!!!!" ish bengang giler...


oh ye, kertas exam tu aku fotostat sendiri gak ye. paper 1 pun aku fotostat sendiri suma skali bil dia 55.90. tak buleh claim kat sekolah. and ini bkn 1st time aku melabur duit kat kedai fotostat utk diorang.


-KHAMIS -
hari ni ada kem bestari solat utk tahap 1. tapi syukur aku dikecualikan. thank to adik haikal dalam perutni. ada alasan utk tak terlibat. kalo terlibat means hari ni and esok kena blk pukul 6. gila la!!! kuar umah pukul 6.45 a.m sampai umah plak pukul 6.30 p.m. nasib la ustaz tu baik. dia mengecualikan ibu2 mengandung utk program hari ini.


hari ni jadual aku ada 2 kelas je. maths and english. yg aku sedih ni time waktu maths tadi. aku masuk2 aku da btau hari ni kite wat modul 2 kertas 2. tak perlu salin soalan. tapi kena tunjuk dia nye jalan kerja dgn terperinci. sbb mmg kertas 2 upsr utk maths perlu tunjuk jalan kerje. soalan nye plak mmg basic maths aje. aku ckp wat dalam buku mt4. buat sendiri dan jangan bincang!!!! arahan aku sangat jelas. lagi pun ni bkn 1st time depa wat soalan camtu.


mase wat soalan exam tu masih ada budak yg berckp, berbincang, gelak2 and mcm2 lagi la. as if aku takde dlm kelas tu. da byk kali tegur pun perangai cam setan. yang masih belum start buat pun ada gak tau. aku da geram sgt. dah nak nangis sbb tension. tapi tahan. yg mampu aku wat sms kat mr hubby and btau aku sedang tension and nak cappucino. jgn harap la dapat pun cappucino nye kan. hahaha..


so after 40 minutes aku arahkan budak2 antar buku soalan and buku mt 4. tyme tu ramai yg approch aku sambil ckp cikgu saye takde mt 4. cikgu si anu tu si anu ni tak tulis dlm mt 4.. yg aku dapat hanye la kertas conteng2.. ada yg bagi kertas selai dgn hanye menulis jawapan, pastu aku tanye mane jalan keje.. buleh lak jawab saye tulis jawapan je cikgu.. pastu ada plak yg ckp cikgu ni kertas jawapan saye (tulisan buruk and macam conteng2 aje)... cikgu pandai2 le cari jawapan nnt ye.. yang ckp tu pulak ada la ketua pengawas sekolah. boleh bayangkan tak kalo ketua pengawas sekolah perangai camtu macam mane plak dgn budak2 yg lain?


Ya Allah.. mase tu jantung aku da berdegup kencang. muke aku da jadi merah... hati aku da betul remuk... tuhan je yg tau ape aku rase tyme tu. aku trus angkat kaki kuar. budak doq panggil cikgu.... ah pi jalan la korang!!! kuar kelas trus aku melalak. call mr hubby tapi dia reject call. may be dia ada kelas. pastu call alin pun dia tak jawab. luckily call moini dia angkat. trus aku nanges puas2. hati aku sangat2 hancur.. (ni tengah nanges lagi ni).. tu pun ckp kejap je ngan moini sbb aku ada 20 minit je utk mkn sbb pastu ada kelas semula. takleh tinggal. pas ckp ngan moini mr hubby call. aku pun nanges lagi sekali kat dia. dia ckp belasah la budak2 tu. belasah???? mane jalan.. tak pasal kang parents dia datang sekolah. lagi panjang cita. lps puas ckp kat ngan hubby aku turun kantin. budak darjah 3 tegur.. teacher, kenapa teacher nanges.. makcik kantin pun perasan. tapi malas aku nak story. gang2 cikgu muda pun perasan. tp malas nak tanye kot. ada yg tanye aku ckp nnt aku da cool kang aku cita.. hehehe




sebenarnye aku da lama memendam perasaan. sakit sgt hati. result peksa teruk hari tu aku jugak yg kena. parents ckp cikgu tak bg keje umah. padahal anak dia yg tak buat keje umah. tak buat, buku tak hantar, pastu menipu bapak. salahkan cikgu tak bg keje. pastu yg cikgu2 lama ni plak doq kutuk blakang2.. ngata aku tak pandai ngajar. siap buat kelas extra utk budak2 tu. without btau aku. aku tau pun dari budak. then btau gb baru ckp result pekse maths teruk. da la meeting smlm mmg macam2 aku kena. as if aku sorang je dipersalahkan. padahal mase exam hari tu sukatan blum habis. soalan exam plak ikut format upsr. sukatan tak abis mane la kitorang cikgu2 maths ni sempat nak ulangkaji wat soalan format upsr. pastu soalan tu plak mmg susah bagai nak rak. soalan from jabatan. kalo ikut format upsr pun, sebenarnye soalan takkan susah sampai cenggitu. org yg tak tgk mmg tak caye la kalo bg alasan susah. masalah nye soalan tu merangkumi topik year 4 sampai year 6. mase exam tu, aku baru ngajar 5 bulan.. so, cikgu dia yg darjah 4 and darjah 5 tak pulak dipersalahkan.. abis tu sedap2 je tuduh org tak pandai ngajar. sukatan darjah 4 and 5 kan dah abis. year 6 ni cuma apply blk ilmu year 4 and 5. ilmu yg baru nye sket je. cuma hari tu bile exam truk sgt kitorang ada wat exam guna soalan upsr 2007. alhamdulillah budak buleh buat. means kalo ikut soalan upsr takde la teruk sgt kan.. ntah le.


ada yg cadangkan patut 4 tajuk kat depan2 tu tak payah ajar. sbb itu topic basic. addition, subtraction, multiplication and division. katenye kalo tak ajar tajuk2 tu sure sempat cover sukatan. may be betol. tapi kalo sukatan abis budak nye tak paham pun watpe kan? lain la kalo budak2 skolah MGS (sekolah lama aku tu). budak2 nye mmg bagus2. parents nye pun sama2 didik anak. mmg boleh la tak payah ajar topic basic tu. ini budak bukit Lin***. mane sama. alangkan ajar pun tak dapat. kalo aku skip lagi hancuss agak nye.


zaman aku skolah dulu darjah 4 dah hapal sifir 2-9. masalah mencongak plak mmg takde. sbb ape? sbb cikgu aku dulu rotan aku. salah 1 kena rotan. tak hapal sifir cikgu rotan. salah spelling kena rotan. budak sekarang?? silap2 cikgu yg kena rotan!!! dulu cikgu gertak nak rotan da takut da.. budak sekarang???? huhu.. kalo cikgu berani cikgu rotan la.. itu yg kurang ajar makin menjadi2... hua.... rase nak sambung belajar balik semula je.. tolong la.. ada sape2 sudi sponsor tak??????????????????


kami guru malaysia
berikrar dan berjanji
mendidik dan memimpin
putra putri negara kita


uuwwwaaaahhhhh.... aku mendidik sepenuh hati.. aku mengajar dgn keikhlasan.. aku tak kisah korban duit beratus2 utk fotostat kerje utk diorang sbb tak nak buang mase diorang salin soalan.. rumah aku tunggang langgang.. diri aku tak terurus.. apsal diorang wat camni kat aku?
haikal... tolong la.. gi sekolah nnt respect ur teacher.. ish.. ish... sekali lagi airmataku mengalir laju...

Monday, 6 July 2009

bile saye tgk kereta

smlm blk umah ada dapat surat. honda nye mag. aku pun terus simpan. nnt mr hubby blk dia bukak le. tapi tibe2 si haikal terjumpe plak mag tu. dia pun ckp
" eh, car.. bukak bukak"
dia suruh bukak packing mag tu.

aku pun sebagai mak mithali membukak mag tu. begini la aksi anak bujangku membaca majalah kereta...


tekun

dah besau nnt nak jd designer.. mcm abah saye



bukan main tenung lagi tu


posisi mcm ni paling best




tercapai hajat nak...

alhamdulillah akhir nye tercapai hajat aku nak
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


caramel macchiato!!!!
pagi tadi pas appoinment ngan dr ishaireen mr hubby menunaikan hajatku. yes!!! alhamdulillah tadi check suma nye baik2 aje. jantung ok, perut ok, everything is fine. alhamdulillah. uri pun dah tak duduk kat bawah. syukur sangat. yg paling best tadi nampak jelas muke adik si haikal ni. 1 lagi benda yg best, dr ckp kali ni aku bakal dapat anak dara. hahaha.. mr hubby muke ceria giler. aku tau dia mmg harap this tyme dpat anak dara. so nnt aku ada gang nak buat kek. yahoo....







my to do list

  • tanda buku budak
  • conduct meeting for panitia maths
  • conduct taklimat utk isi borang ssqs
  • key in data utk ssqs
  • buat report utk komputer rosak kat lab
  • update markah exam
  • update fail2 makmal komputer
  • lipat kain baju
  • gi tabung haji

bile boleh siap suma ni hah?

Sunday, 5 July 2009

tyme goes by....

tengah2 boring aku selongkar blk folder2 gambar lama dalam external harddisk.. terjumpe plak video ni.. alahai.. tersenyum aku sorang2.. kejap je mamat ni da membesar. video ni dirakam thn lps semasa kami tinggal di 72, worthington street, LE2 0EB, leicester. rase nye mase ni haikal blum cukup setahun lagi..




video

mase berlalu dgn cepat.. skang mamat ni da jadi mcm ni...

masih tetap taksub dgn kereta. buku cerita misti pasal kereta.. kalo nak bagi mainan pun kena bagi kereta or ape2 je yg beroda. kalo hendak hadiah itu dihargai oleh nye la...

lagi 2 bulan birthday haikal. semalam da praktis nyanyi lagu happy birthday. aku sebut happy birthday to... tibe2 haikal sambung you.. ish.. mane dia pick up lagu tu? rase nye aku blum ajar dia nyanyi lagu birthday lagi tau. dgn tak puas hati aku sambung nyanyi lagi. happy birthday to.. haikal pun sambung... you. then aku nyanyi happy birthday to izz hai.. then dia sambung kal.. hehehe.. ku pun habiskan la lagu tu.. happy birthday to you.. mr abah tanye birthday haikal nak sambut ke nnt? huhu.. terus aku memikirkan.. ape nak buat ye birthday haikal nnt. last year da la birthday dia bulan posa n kat perantauan plak tu. jadi mmg kami tak sambut birthday dia. insyaallah this kite sambut la birthday haikal.. yeah!!!






Thursday, 2 July 2009

semalam ingatkan dapat siapkan isi sppicts. tapi hampeh.dari pukul 11 until 2 doq hadap komputer utk isi 2 form.tapi gagal utk disiapkan. siap pi opis mr hubby lagi dgn harapan dapat menyiapkan kerje mengisi form tu. tapi hampeh gak. dengan bercucuran air mata aku melepaskan tension aku kat mr hubby. yelah.. pkg call suruh siapkan. as if aku ni pemalas plak. dia tatau aku da lama mengadap pc. keje aku bkn takat hadap pc je. macam2 nak kena hadap tau. buku rekod ngajar pun blum siap.. padahal dah hari kamis. pastu nak pikir pasal aktiviti minggu ppsmi yang akan berjalan next week.. tension.. lps tamat upacara membebel kat mr hubby baru la aman sket jiwa ni.. pastukan dengan tak semena2 dia ajak kitorang tgk transfomers. ape lagi on aje la..

lepas asar kami pun kuar umah. show pukul 8.20. tapi kena sampai 45 minutes earlier. so kami pakat sembahyang kat mahkota parade je maghrib tu. b4 pi mahkota tpakse pi singgah opis mr hubby cos dia dengan sengaja nye tak pay attention tyme wifey dia pesan suruh bwk blk beg besau,lawa, berharga 8 pound yg dibeli di primark yang sarat dgn buku teks sains n buku aktiviti sains tahun 2, buku teks pj tahun 6, buku ringkasan mengajar, vitamin, kapsul minyak ikan dan segenggam koleksi getah pemadam yang aku rampas dari budak tahun 2 and tahun sbb main2 waktu aku tgh mengajar.

pas singgah utem trus berangkat pi mahkota. haikal sangat2 happy ok.. sebabnye dia tak perlu duduk kat atas quinny zapp nye.. puas hati dia agak nye dapat berjalan dgn bebas nye. syukur mlm smlm tak ramai org tk wayang. malam jumaat kot. kami book 3 seats. jadi ada extra seat utk haikal merayap2. nasib baik la dia baik. tak bising pun.. bz kunyah popcorn. kejap suap abah kejap suap mama dia plak. tapi bile part robot jadi kereta mmg dia enjoy. ternganga je mulut kecit dia tu .. bile part gado2 plak dia akan jerit.. "ya Allah"... haha lawak giler. bile da letih, dia mintak shushu.. lepas abis 1 botol terus high. landing kat perut aku. mengah gak nak pangku. dengan si adik yg aktif bergerak2 dalam perut. huhu.. si adik ni mcm si abang je. aktif. dulu mase ngandung kan haikal pun tgk transformers gak. tu yg haikal taksub dan ghairah dgn objek yg mempunyai roda.. stroller baby pun dia minat ok... kehkehkeh.. bab transportation mmg dia da khatam da.. leh bezakan car, bash (bas), ori (lori), moto, n bakal (basikal).

aktiviti sementara menunggu abah amik beg mama saye


aktiviti sementara tunggu abah semayang
(ape? berat saye masih lagi 10kg?????)


10 minit b4 masuk wayang.. kasi sumbat perut si kecik ni dulu
(mkn nak suap sendiri plak tu.)



mr abah yang tak senonoh menghirup bubur ayam



aktiviti mengunyah



bz dgn popcorn



gambar terahir sebelum haikal zzzz...


pape pun komen aku cita tu mmg best dari yg first. cuma aku rase megan fox tu watak dia cam ala2 nak kasi ghairah penonton je kot. hahaha...
h1n1 da ada 1 kes kat melaka. pasni da tamau bwk haikal merayap kat tpt public...

Wednesday, 1 July 2009

perkara yang menggembirakan hatiku

minggu ni mood aku agak kelam kabut.. tension sokmo. blk from taklimat hari isnin kat btp terus bertambah tension. huhu tapi da dinamakan tugas. buat aje la kan.. aku bkn tension sbb ada keje. aku tension sbb tak boleh buat keje. reason? aku tak dpt nak access website utk masukkan data sppicts yg dateline dia adalah esok!!!! since blk dari btp aku da sediakan borang tu utk diisi oleh org2 berkenaan. alih2 bile dapat data, tapi tak leh akses website tu plak... nak2 td org pkg call ckp aku tak masuk kan maklumat dlm sistem.. ello, aku try dari semalam lagi tau.


ish2..skang pulak aku da 6 months pregnant. badan da mcm mak dugong. kalo ikut hati mmg da tak larat nak berlasak. tapi sbb keje aku tetap melasakkan diri. cam semalam b4 rehat ada kelas english. aku tayang cd coursework. pas rehat pun ada kelas lg. rehat nye 20 minit. da tolak mase tutup laptop n lcd tinggal berape minit je utk aku hadap makanan. ape lagi.. lps simpan laptop terus aku lari turun tangge.. hahaha lawak btol. malu pun ada sbb ingat takde org nampak. alih2 sorang uztazah tegur.. jgn melompat turun tangge.. bahaye... kihkihkih.. ape nak buat.. kalo tak melompat kang lambat plak mkn. kalo mkn lambat kang, lambat la aku nak masuk kelas. buat nye tyme aku tak masuk tu ada budak bergadoh or terjun tingkap.. hah? camne? sape yg susah???? aku jugak yg susah kan? jd begitu la hidup aku tiap hari.. berkejar2.. bile blk umah terus melepek.. yg jadi mangse? haikal.. hmm.. sian dia. hari tu free je kena debik ngan aku.

pape pun.. hari ini aku ade rase tenang sket cos hari ni cuma ada 4 period je ngajar. tu pun pun dapat 1 waktu relief. jadi la 5 waktu. dgn kederat yg ade aku pun wat la keje2 yg patut.. pape pun bile aku kenang2 blk perjalanan keje aku kat sekolah ni.. aku rase tenang bile tgk kerenah budak2 yg innocent. sentiasa happy and ceria.. zaman kanak2 la zaman yg paling indah.. no wonder la peter pan tanak membesar...


waktu pj 3 Arif




2 Adil - waktu English