Friday, 11 December 2009

Thursday, 10 December 2009

once a teacher always a teacher

amboi2.. penat nye... dari hari selasa doq berumahtangge kt everly resort. abah saye ade keje. kebetulan skang tyme cuti skolah. jd abah pn mengangkut la anak bini dia skali. resort ni kt tg kling, melaka. kami dpt apartment 1 bilik. saye pun ape lg, mengambil kesempatan yg tak terhingge utk bermanje dgn mama sy. adik sy plak asik tiidoooooooooooooooo aje. jd, mama saye punye sorang.

nk pi mandi kt swimming pool mmg tak dapek la kn. sbb mama tak jumpe lg diapers yg mmg utk bwk masuk swimming pool utk bayi tua mcm saye ni. lg pun tak mungkin mama dpt handle sy sambil jage adik iman muah muah... jadi, mama telah mdapat idea yg bernas iaitu
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*















main wap air dlm bilik ayaq... saye rase mama saye ketagih nak mengajar. once a teacher, owez a teacher. (cam pengakap la pulak kan... mase kt mptaa dulu mama saye join pengakap) maklum la kan, lps mama cuti lahirkan adik, mama dpt exta cuti sebulan sbb cuti sekolah. so skang dia ketagih nak jadi teacher. padahal skang tgh cuti sekolah. jadi, saye pun tpakse la blakon jadi murid mama. oh lupe, saye da pandai kire 1-10(kadang ada mase saye lupe gk nk mengire. pakai hentam saje sebut nombor). mama yg ajar saye mengire. lps mandi kena lap kaki, kire 1 sampai 5 baru buleh jalan masuk bilik. kalo nk melompat kena kire 1-3... kalo naik tangge kire 1 sampai 10 pastu if ade extra anak tangge kena repeat 1 blk smula, agaknye nombor ade sampai 10 je kot... hehehe
opsss da melalut cita pasal nombor plak. berbalik pada kisah main wap air, mula2 masuk bilik ayaq n tutup pintu. pastu bukak ayaq panas kt shower. tadaaa... titis2 wap ayaq muncul kt cermin. bermula la sesi pengajaran & pembelajaran kami anak beranak.. enjoyyyyyy sangat. thanks adik iman sbb asik tidoooo... buleh abang conquer mama sorang2...



aktiviti main cars mmg takleh tinggal







Sunday, 6 December 2009

si pencair hatiku

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

HAIKAL

pagi td gi skolah. iman tinggai dgn mr abah. memandangkan skolah dkt dgn umah babysitter si pencair hatiku, aku la yg menghantar dia hari ni. memandangkan jugak carseat dia ada dlm keta cap ayam mr abah, aku telah mengabaikan aspek keselamatan si pencair hatiku yang sorang ni.


mula tu aku drive ok je, skali van kt dpn wat emergency break!!!! aku pun break la keta buruk aku. masa tu otak tgh melayang doq serabut pikir pasal keje. jd aku tlupe ttg si pencair hatiku ada duduk seketul kt sebelah. adoi yai, dia tjatuh kt bawah seat co-driver. uuuwaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... sian nye dia!!!! dia nangis. nasib muka dia tak kene dashboard. kalo tak, gerenti semakin penyek idung dia. so today i've learnt my lesson. NEXT TYME JGN MALAS PASANG CAR SEAT tak kire brape dkt pun journey tu!!


kepada pencair hatiku, mama mintak maaf sayang. nyesal sgt. masih tbayang lagi detik2 sayang mama jatuh tgolek tadi...

introducing... our lil' iman

Name : Syahidatun Nur Imanina bt Syahibudil Ikhwan
DOB : 30 Sept 2009 (0915 hours)
POB : Putra Specialist Hospital
Weight : 2.4 kg (cinonet je)




beberapa jam selepas dilahirkan




4 hari




ni da sebulan kot





2 bulan

Wednesday, 2 December 2009

sedikt update

hai.. lama aku tak update blog. maklum la sejak pegang status mama anak 2 ni, i bz sokmo. kalo ada masa pun asik doq hadap game dalam facebook je. hahaha. hari ni aku pi sekolah. lama benau rest kat umah. konon2 nak siapkan keje kat lab untuk next year. advance la konon. skali rupa2 nye ada keje2 bkait dgn panitia yg blom disudahkan. call my s/u, dia blk ganu la pulak... uwaaahhhh. dah la malas nak cita hal keje. update tkini


1. badan aku da kurus!!! perut je tak kempis2.. hari tu lalu marie france dah kenen2 dah kat mr hubby.

2. aku da semakin kuat menjerit sebab haikal da semakin lasak.

3. iman da 2 bulan. dia sgt suke senyum seindah suria. pastu dia sgt baik. mama dia tak perlu bgn sejam sekali tyme tido mlm sbb iman hanye bangun sekali je pada waktu mlm. paling banyak pun 2 kali.

4. Iman masih lagi breastfeeding. insyallah aku target sampai umur dia setahun. skang tgh bz wat stok bekalan susu iman.

5. vocab haikal semakin berkembang maju. tapi letih nak marah bile dia sebut perkataan bodoh.

6.haikal masih lagi taksub dgn car. Semua keta yang ada lambang "H" je dia akan ckp "ite abah". kaye sgt abah haikal sampai mampu pakai segala tok nenek keta Honda. suma keta dia sebut car kecuali kereta mama n abah. dia sebut ite mama, ite abah

7. haikal sgt taksub dgn tv. 1st thing yg dia request lps dapat susu early morning adalah tv. paling geram kalo dia tjage pukul 4 pagi. dia akan mintak tv jugak. duh...

8. haikal sudah berjaye mendebik dan mencederakan anak org. huhu.. perlu dibanggekan atau perlu dirisaukan? bkn ape, slame ni dia tak penah jadi pemenang. asik jadi pengalah aje.

ape lagi hah? mm malas la nak karang. mood blogging blum betol2 datang lagi. challow

Thursday, 1 October 2009

alhamdulillah...

syukur, ape yg dinanti2 telah pun tjadi. Pagi rabu 30 sept 2009 bsamaan 11 syawal 1430, aku selamat melahirkan anak perempuan. Kecik je org nye. Berat dia 2.4kg. Panjang pulak dalam 42cm.

Walau pun ni kali kedua aku lalui bsalin scr c-sect perasaan takut tetap ada. Sb aku da tau ape yg bakal aku lalui. Lembik giler lps kuar o.t. Pas2 sakit nye toksah cita.

Dr ish ish ish ckp kulit rahim aku sgt nipis. Nasib baik aku pilih c-sect sb kalau nk tgu sakit bsalin n try n0rmal delivery, rahim aku mungkin buleh pecah kalo contracti0n kuat sgt. Ngeri aku dgr. Pasni mg confirm 3rd baby masuk 37 weeks da kena bwk kuar. Doktor ckp cukup 3 je sb kalo 4 anak merbahaye utk aku.

Ape2 pun aku bersyukur semua slamat.

Monday, 28 September 2009

less than 48 hours b4 dot dot dot...

alhamdulillah... selepas kurang 48 jam b4 kena sorong masuk operation theater, dapat jugak aku melepaskan gian terhadap
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


mula plan nak pi tyme birthday haikal. tp tak jadi sbb ada neighbour jemput pi open house. the next day to after wat reservation tetibe in-laws aku suma nak mai. so frustrated sbb tpakse kensel reservation. rase mcm bodo je buleh nanges giler just bcos of sepinggan aussie tenderloin steak ni. berkat kesabaran dan ketabahan alhamdulillah... saye sgt suke hati. dapat jugak bende yg diidam2kan ni. thank u kepada tukang bawak... hepi giler ok!!! hehehe




budak yg susah nak pose dpn kamera... kena piat telinge dia


haikal punye fud...
walaupun hakikat nye dia hanye mkn potato wedges ajer



mr hubby's





menahan peroot yg kekenyangan
+
braxton hick yg menyerang
+
anakku yang menendang2 dlm peroot
+
melayan budak 2 thn yang semakin gedikss




tunjuk bakal menjadi bilal kat lobby






aksi budak botak yang hyper happy sbb
mendapat perhatian yg berlebih-lebihan dari mama dan abah
semenjak cuti hari raye...







pape pun... esok pagi pukul 8 aku akan disorong masuk ot... doakan aku dan baby sihat dan selamat tanpe sebarang komplikasi. huhu esok nak pi menyerah diri
















Sunday, 27 September 2009

Keputusan nye...

Setelah mempertimbangkan segale aspek, mr hubby and i telah memilihutk membenarkan elektif c-sect dilakukan pada 30 sept ini. insyaallah... 2 thn 5 hari selepas c-sect pertama yg aku lalui dulu. rasenye inilah keputusan yang terbaik. doakan semuanye berjalan dengan lancar dan selamat. amin...


tummy ku yang comel semasa hari raye


haikal pakai jubah raye

Tuesday, 22 September 2009

hari raye saye

what's up? What's up? It's mila in da house. Ni tgh menaip gune hp sambil layan haikal tgk tv. Mcm mane raye u all? Aku still blum bsalin. Alhamdulillah, sempat bedal suma makanan. Dgn air gas skali gua bedal. We all hari jumaat da kt kpg mr hubby. Hari sabtu plak aku tlg2 tgk je mak mentua dgn biras memasak. I x larat nk wat keje. Hehehe

Ptg 1st raye brangkat blk keramat. Syiok jumpe suma. Best bgosip dgn sepupu2 suma. Haikal pn hepi cos byk dayang.

Perkare yg x best blaku smlm. Actually 1st n 2nd day of hari raye family aku sewa apartment kt dinasty hotel. So, smlm mase nk check up. Mr hubby sgt2 serabut sb si anak sibuk nk jd baby. Mintak didukung. Sambil tu mr hubby tpakse myorong luggage yg sgt besar. Beg yg digune sms brangkat ke uk dulu. Mr hubby jugak tpakse mgangkut 1 changing bag si anak yg lengkap dgn beberape pasang bj dan suar raye serta bj tido br dan sgale pkakasan mandi2an utk dibawa beraye pd hari smlm. Jeans dan tshirt undergr0und train mr hubby yg dibeli di l0ndon yg sgt selesa dipakai turut ada dlm beg tsebut. Telekung aku pn ada sama. Masalah nye, semase bserabut meletak kn si anak di atas carseat dan menyusun brg dlm boot kereta cap ayam, mr hubby telah terlupe memasukkan changing bag ke dlm kereta cap ayam itu.

Mr hubby hanye tsedar akan kehilangan beg itu pd pukul 5 ptg semalam. Ketike itu aku mintak tlg dia bwk turun beg sb nk solat. Adoii.. Tensi0n. Da la mase 2 kitorg kt banting. Bengang! Blk fr0m banting trus g hotel 2 blk. Tgk kt parking lot xdak. Pi tanye security pn xdak. Tanye cleaner indon kt parking lot dia ckp dia shift mlm. Ni sah2 keje cleaner indon shift pagi ni. Bengang bengang

Tuesday, 15 September 2009

oo yeah

baju raye da alter, kasut raye da ade. and 1st tyme after 3 kali beraye as org yg da bkawen, aku mempunyai bekas kuih raye.. oh yeah oh yeah oh yeah... baru beli kat parkson semalam. hehehe thank you mr hubby. walau pun mula2 mcm tak berape nak sambut raye, tp last2 buat la jugak persediaan ala kadar. lagu raye da bkumandang sane sini, sape yg order kuih raye dah mula dapat kuih raye masing2. masalah nye, aku tetap tak rase nak raye. rase nye ni la ramadhan and raye paling kontroversi dalam idup aku. why? biarlah rahsia.

last week doktor ish ish ish ckp kepala baby baru tletak baik punye. tp blum masuk or engaged. huhu tadi pi check, kepala baby da baik punye masuk and da engaged. wow... 1st tyme tu. no wonder la rase sakit giler. tadi pun kepala pusing. nyesal tak bgn sahur. gara2 mlm td blk lambat dari buka luar and pi parkson. blk tu mr hubby ajak terawih sama2. uish sempooot jugak aku nak terawih. padahal semayang duduk je. seb baik haikal tidoooo dgn baik sekali. syukur. dia mcm tau2 je mak dia ni "da tak larat".

cuma harap2 aku sempat mentakedarah hidangan raye sebelum bersalin. aminn....

Sunday, 13 September 2009

bile haikal dan adham berjumpe

kejap je mase berlalu. budak2 ni dari pada mcm ni


dah jadi mcm ni
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




sila abaikan mr hubby






gini la gaye nye bile 2 org bujang ni berjumpe. walau pun da lebih setahun tak jumpe. ni kire 2nd time depa ditemukan. mase 1st tyme dulu jumpe mase kitorang visit family adham kat kingston. inagt lagi tyme tu adham da setahun lebih. haikal baru 10 months. blom pandai jalan lagi. 1st time jumpe dua2 saling pandang memandang pastu trus boleh ngam. haikal yg tak bleh jalan pun trus perasan nak bjalan bile tgk adham bjalan. adham plak tibe2 jadi baby merangkak sbb nak tiru gaye haikal.

2nd time jumpe, ingat kan masing2 akan wat hal sendiri. tp rupenye still seperti dulu. agak nye berkat mr. abbah ngan abbah adham dua2 pun bestfren kot. kalo nak tau abah adham ni housemate merangkap bestfren abah mase zaman belajar kat utm. abah adham sbenarnye ex-bf salah sorang housemate mama haikal. 1st kapel. tapi depa takde jodoh. 2nd kapel misti la mama haikal dgn abah haikal kan. ade jodoh.. kawen dapat haikal. tak lama lagi adik haikal plak bakal kuar. 3rd kapel alhamdulillah menjadi gak. skang nun jauh bawak diri kat dubai.
rase nye antare suma org budak yg sebaye dgn dia, dgn adham la yg haikal paling ngam main sama2...


Saturday, 12 September 2009

dah nak raye rupenye

mm... dah nak raye rupenye. persediaan raye aku cukup hampeh. since kawin raye nye aku blum betol2 raye. cuma this year preparation lebih tertumpu kat haikal. aku? ada la selai dua. tu pun blom alter lg. ingat nak pi hari ni. tp mr hubby ada seminar lagi. dah 2 weekends dia kena keje. tension btol. nak pi sendiri mmg dah tak larat da nak drive sendiri and bwk haikal kuar berdua mmg aku dah tak berdaye da. kuih raye? jgn ckp kuih raye, balang kuih raye pun aku tak beli lagi. gasak la malas nak raye. cuma duit raye je da pesan kat mr daddy nak tukar ngan dia.

skang ni lebih kepada psediaan nak sambut adik haikal. ntah bile la dia nak kuar kan. doktor ish ish ish ckp kalo nak elektif c-sect, 30 sept ni da buleh bikin. tp kalo nak try push push.. kena tunggu la. ape yg aku nak? ntah.. byk masalah la skang ni tension. not good 4 me and not good for the baby. tapi entah la. hari raye genap aku d a 37 weeks. baby dah full term. hari tu pun doktor ish ish ish ckp kepala baby da tletak baik punye.. ooo no wonder la aku asik sakit kat bahagian tu. mase haikal dulu weeks 38 pun dia doq kat atas lagi. mase early preggy dulu simpton2 nye sama je mcm mase 1st tyme preggy. tp skang ni rase lain plak. berat badan toksah ckp la. payah giler nak naik. mase haikal dulu belum 7 months pun da nak dekat 50kg. la ni da nak masuk 9 months tapi tak jejak 48kg pun lagi. ada can nak kurus ni. hahaha...

raye ni parents aku raye kat kuantan dulu. 1st raye baru blk kl. doktor ish ish ish nasihat kat aku toksah blk kuantan tapi trus blk kl sbb perjalanan nak ke kuantan tu da la lama and jalan tak berape nak elok. pastu dari kuantan nak ke kl plak. byk mkn mase. aku ni da la tyme tu tgh tunggu saat dan ketika. mula mak aku mcm marah. sbb tanak blk. bukan tanak blk. tp last2 dia ckp ok la aku blk kl trus. tp yg tak best nye depa suma still nak raye kuantan dulu. uwaaahh.. mcm taakde makne je raye ni blk giliran aku dulu. ape makne nye raye kalo mlm raye ngan pagi raye hanye ada aku, mr hubby dan haikal tanpe mak bapak and adik beradik aku. ni yg wat aku nak blk kuantan dulu. tp aku takut sbb mmg aku da tak larat nak travel long distance. huuuwaaaahhh.. tension2. dah la thn ni 1st giliran blk umah aku dulu. 1st raye dulu blk umah mertua. 2nd raye plak mr hubby kat oversea and aku tgh berpantang. 3rd raye kat oversea. so setelah 3 kali raye, raye thn ni patutnye raye yg sgt2 aku nntkan sbb dpt blk raye ngan family sendiri dulu. tapiape dah jadi? ape dah jadi? kenatunggu lagi 2 tahun la jawab nye. uwaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

tension giler!!!!!


beg baju adik haikal sudah ready...

rakyat didahulukan

tahniah kps suma kakitangan awam kumpulan sokongan. dapat duit "gula2" sebanyak rm500. rm500? huhu pulak tu dapat 2 kali bayaran. 1st bayaran utk sambut raye... sambut raye? hahaha lawak giler.. wat duit tol ngan byr duit kuih raye dah abis da. belen utk wat persediaan persekolahan. rm250 nak wat persediaan persekolahan? serius kah? beli uniform, kasut sekolah, beg, buku and alat tulis utk sowang anak lepas la. kalo org ada 4 anak yg bersekolah camne? yuran sekolah? huhu lawak2..

rakyat didahulukan konon...

Sunday, 9 August 2009

walau pun sekolah tutup...

... aku tetap pi sekolah. ada 2 benda aku perlu settlekan. 1 masukkan data ssqs secara online. lagi 1 buat report kerosakkan alatan ict kat sekolah. juga secara online. dua2 pun dateline dia jumaat depan. kalo aku tak datang sekolah, mmg tak siap punye. sekolah bukak semula hari jumaat. mane sempat nak siapkan keje.

pulak tu jumaat lps org dari pkg call. doq ingatkan tentang ssqs. ada 30 data tak masukkan lagi. aku ckp aku mmg dalam proses nak masukkan. everytime aku free je kat sekolah mmg aku doq masukkan data. relax la bro.. i am a pro. aku tau keje aku. cara dia ckp tu as if aku ni tak wat keje. dah separuh da data aku masukkan tau. i fact aku wat awal2 mase sistem tu baru bukak. sbb aku tau kalo wat last minute sure kelam kabut. lagi pun keje aku bkn hadap pc 24/7. plz remember that!!!

last week gi taklimat org ppd doq ingatkan yg core bussiness guru2 adalah mengajar. keje2 wat repot, masuk data suma ni adalah keje sampingan. jangan plak nnt asik dgn keje sampingan sampai mengabaikan core bussiness. well, aku hanye tsenyum je la. kalo ikutkan mmg aku lebih suke mengutamakan keje2 mengajar. tapi kalo dah keje sampingan terlampau byk and asik doq kene hambat dgn panggilan telefon suruh buat itu ini... cam mane nak tumpukan kat core bussiness?

contohnye dah ade da. org pkg dah hambat aku dgn call suruh cepat2 siapkan ssqs. pastu kalo pasal report alatan ict. kadang mmg aku tak buat terus sbb bz ngan keje2 utama. mengajar. tapi bile aku tak buat, and alatan tak dibaiki, nnt aku jugak yg akan dipersalahkan sbb tak wat report. org keliling akan kate aku tak wat keje. sudah nye aku jugak yg salah. tu yg serba salah tu. kalo ngajar ala kadar kang kena kutuk tak reti ngajar. giloss la...

cam hari tu pasal bz ngan ssqs, aku wat soalan paper english last minute. tak sempat cari material utk wat soalan exam. kalo sempat cari pun tapi kalo anta soalan lambat sgt, takut nnt bile hari exam soalan tak siap sbb par tak fotostat. serba salah btol aku. mmg ade rase bersalah tapi dah kesuntukkan masa. itu je yg mampu aku buat. ape lagi mmg kena komen la kertas soalan aku tu. ape nak wat.. mmg aku ngaku salah aku yg tu. soalan sket sgt.

ni upsr tak sampai sebulan lg ni. lagi la kelam kabut nak persiapkan budak. tu kadang rase tumpuan aku tlebih kat upsr and makmal. benda lain seakan terabai. sbb dua2 benda tu la org doq perati and pertikaikan kalo berlaku ape2. org takkan amik tau masalah kite.. depa cuma akan mengata tampa usul periksa. ape nak buat????

pape pun aku bersyukur pre trial exam and trial exam hari tu 5 org budak manage to get A for maths. utk trial exam plak patut leh dapat 7. tapi sebab careless kat paper 2. depa dapat 79% je. dapat la B. jumlah budak yg fail pun dah kurang. LEGA GILER!!!

tu la. hari tu mid year exam aku da ckp syllabus tak abis jadi mmg tak sempat nak prepare budak utk jawab soalan bentuk upsr sebenar. ni skang budak2 da abis syllabus. and da masak ranum da kitorang pulun dgn soalan2 bentuk upsr. cepat sangat diorang nak menggelabah hari tu. pastu ape alasan yg diberi pun tanak terima. so, yg tertekan nye pastilah ibu yg mengandung. dua2 cikgu maths year 6 tgh mengandung skang ni. hehehe

ditutup secara rasmi

disebabkan sekolah menengah yang terletak berhampiran dgn sekolah aku telah ditutup, dan jumlah kedatangan murid juga kian berkurangan, maka dgn ini secara rasminye sekolah aku telah ditutup!!!! hooreyyy.... bile gb wat annoucement ckp sekolah tutup seminggu, pikiran aku yg kusut dan serabut ni tibe2 menjadi lapang selapang lapangnye.

bkn sbb ape... at least aku dapat berehat dekat umah... buleh membela umah aku yg dah sekian lama tak dibela. jgn tak caye. buleh spend byk mase dgn haikal. best!!! kesian dia. selalu nye bile kat umah aku da penat. jd layan dia ala2 kadar aje. so ni la peluang utk menebus masa aku dgn dia.

pulak tu last week mmg sgt tension. aku kena selsema. trus tak tentu arah. takut tjangkit h1n1. so aku tak merapatkan diri dgn haikal. tu yg buat dia lagi tension. sbb mak dia tanak peluk cium gomol dia mcm biase2. then pi rutin check up pun lg menambah tension. hb den rendah. tak sampai 11. selalu nye misti 11 lebih. pastu blood pressure pun very2 low. 80/60. lagi menambahkan tension bile haikal tkena jangkitan selsema aku. adooiii.. terus bwk dia g klinik. syukur, dia selsema biase je. aku pun sama.

so dgn bangge nye aku nak cita last weekend aku berjaye membersihkan peti ais, basuh toilet, mop lantai, lipat baju yg bertimbun2... spring clean dapur yg da lama giler tak dibersihkan. rase sgt2 berpuas hati. selalu nye aku tak larat nak buat sbb nnt tlampau penat. and nak simpan tenaga utk hari bekerja. hehehe

Tuesday, 4 August 2009

lagi... diary weekend saye

sabtu lepas saye telah ke kl. ke rumah moyang saye. moyang saye buat kenduri doa selamat. jadi ramailah sanak saudara dan ahli keluarga yg lain datang. keluarga saye antara yg terawal sampai. kami bertolak dari melaka pada pukul 12. kami singgah mkn di a&wrestoran jejantas di air keroh. mama saye mgidam coney dog and waffle a&w. kami tiba di kl pada jam 3.30 petang. sebelum kenduri bermula, saye sangat sibuk. saye menolong nenek ngah saye mengelap pinggan. kalo tak percaye, tgk la gambar2 saye. itu suma berkat mama saye dera saye lap lantai sekiranye saye menumpahkan air di rumah kami.

beginilah rupe saye mengelap pinggan

saye sangat sibuk


huhu.. walau pun sibuk.. saye tetap akan bersama car saye..
(2 ketul car saye sedang parking di sebelah saye)
kenduri bermula selepas solat asar. mama sungguh excited sebab ada kuih abuk2. dia mmg teringin nak makan kuih tu.
selepas kenduri kami berangkat pulang ke kampung abah di tangjung karang. saye sgt nakal. saye asik nak berkepit dgn parents saye. nenek saye kate saye sgt manje. beliau sangat risau.. kate nye" mcm mane la nnt bile haikal da ade adik kalo asik nak bermanje mcm ni?"
nenek tidak tahu yg saye ni sgt independent bile di tempat lain. bile blk umah nenek aje saye jadi sangat mengade2 dgn parents saye. padahal kalo kat umah sendiri saye sangat pandai bermain sendiri dgn koleksi car saye. saye juga sangat gemar membelek2 gambar baby dalam majalah2 yg mama saye beli. saye buleh main sendiri tapi dengan syarat mama dan abah saye misti sabar bile melihat keadaan umah kami yang tunggang langgang dari pintu depan sampailah pintu belakang. kalo dulu saye rajin kutip dan simpan mainan2 saye masuk dalam bakul. tapi semenjak dah reti mcm2 perkara ni.. bile mama suruh kutip saye akan ckp "tanak" mcm iklan anti merokok.

H1N1

risau la.. da banyak kes kematian kat melaka disebabkan selsema cik bab... tension btol. kat sekolah ni kate nye dah ada suspect. so untuk mengambil langkah berjaga2.... kite perlulah
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
memakai topeng!!!!!
mr hubby ckp muke aku da mcm optimus prime!!! cit

Monday, 27 July 2009

cerita ujung minggu saye

hari jumaat lps abah telah meninggalkan saye dan mama. abah telah ke pasir salak, perak kerana membawa students nye meninjau pertandingan lumba keta ape ntah kat situ. mula2 saye tatau abah nak tinggalkan saye. saya terkejut juga sebab jarang abah saye blk umah pada tengahari jumaat. tapi apabila mama mengarahkan saye menyalam abah.. tibe2 mula saye sgt cuak. patut la pakcik padil datang umah saye. rupa nye dia nak membawa abah saye ke utem sebelum abah bertolak ke pasir salak. ape lagi, saye terus menangis sbb abah tinggalkan saye. selalu nye saye yg tinggalkan abah bile pagi2 mama angkut saye ke umah mak eita iaitu baby sitter saye.

tangisan saye tidak lama kerana kemudian mama myiapkan diri saye dan dirinye sendiri. kami ke melaka sentral utk menjemput acu saye yg didatangkan khas dari tg malim untuk menemankan kami berdua semasa ketiadaan abah. saye sgt suka berjumpa acu saye sbb saye dapat buli dia. selepas acu masuk dalam keta buruk mama saye, kami pun terus ke dataran pahlawan. mama saye mg sangat suke aktiviti membeli-belah lebih2 lagi bile pergi dgn acu saye. acu tringin nak beli baju utk gi tesl nite yg akan berlangsung minggu dpn di sebuah hotel di kuala lumpur. tema nye adalah putih tapi misti ada "splash of pink". mama sgt tension sbb badan dia da mcm ibu dugong. dia takkan dapat pakai baju yg lawa2 yg ada di kedai2 yg acu saye masuk. bile da tawaf kedai di dataran pahlawan, mama dan acu seberang jalan besar utk ke mahkota parade. malang nye baju yg acu idam2kan tak jumpe. mama saye pulak bertambah tension dan tak abis2 mengomel.. "bile aku nak kurus ni". sebelum pulang acu membelanja kami mkn di chicken rice shop... (bukan sekadar nasi ayam.. kok kok kok). acu juga bermurah hati membelanjekan elaun yg diberi oleh kpm utk membelikan saye 2 pints of baskin robbin acim (ice cream). misi acu utk mencari baju pada hari itu gagal. mama mencadangkan acu membeli baju kurung yg lawa dan berjanji akan membawa acu ke tesco esok. mlm itu, atuk ana, nenek j, pana (pak ngah) dan mana (mak ngah) sampai dari kuantan. saye sempat ikut mereka pergi dinner. pada ketika itu mama dan acu telah tidoor dgn rupe yg sangat buruk sekali.

pada hari sabtu, mama telah meninggalkan saye di rumah kerana mama terpakse ke sekolah kerana ada kursus dalaman yg dianjurkan oleh pihak sekolah. mama mengambil kesempatan utk membawa kereta abah / kereta saye utk ke sekolah kerana acu ingin meminjam kereta buruk mama utk pergi facial. saye pulak keluar bersarapan dgn atuk, nenek, pana dan mana. selepas bersarapan, sekali lagi saye ke dataran pahlawan. lupe nak cita.. nenek memakaikan saye dgn baju baru. baju ipin. saye tak kenal sape ipin sbb saye tak mengikuti cerita itu. tp atuk sgt suke dgn karekter cerita itu. mungkin kepala botak upin dan ipin telah mengingatkan atuk kepada kepala saye yg agak terhad bilangan rambutnye. atuk dan suma org telah membuat 1 kesilapan yg besar. mereka tidak membawa quinny zapp saye. jadi saye agak sukar dikawal kerana saye buleh berlari mengikut suka hati saye. atuk telah mensponsor kain baju raye utk kami suma di euro moda. eh silap utk kaum wanita sahaja. tema nye adalah kuning. atuk turut membelikan kain utk moyang2 saye yg lawa lagi cun serta beberapa org nenek sedara saye yg vogue. atuk tidak lupa mensponsor baju raye saye. yippie. mama kate kalo tgk bilangan yg da ada, mcm tak perlu lagi mama tambah baju raye saye. tp saye tau mama tetap akan belikan jugak. sbb nye atuk nye taste adalah taste ala2 mat smart. atuk belikan kemeja n t shirt berkolar. saya pasti mama akan belikan saye beberapa lagi baju. sbb hari tu mama ada surf website kat internet. baju kat website mothercare uk sangat mendepresskan mama. (mama saye mmg asik depress je skang ni).

selepas penat membeli belah, saye tido bergilir2 di bahu atuk dan pana. bile mama datang lps abis kursus, saye jadi sgt mengade. saye sudah tidak menghiraukan org lain. saye hanye mahu mama saye dukung saye. mama sgt letih dan penat. dah la adik saye sgt aktif di dalam perut. atuk mensponsor mama baju maternity dan suar khakis yg lawa. walaupun mama pada mula nye menolak dgn alasan dia nak pakai baju tu cuma lagi 2 bulan shj. and alasan yg kedua mama ialah lps ni dia tanak produce adik utk saye lg until umur saye 6 tahun. mama bertekad utk pakai implant lps adik saye lahir. lps nenek puji2 mama lawa terus mama tergoda dan membenarkan atuk membelikan mama baju kaler pink yg lawa itu. lps lunch saye tido. mama hanye blk umah utk sembahyang sahaje. kemudia mama kuar dgn acu, nenek dan mana. mereka pergi ke tesco utk mencari baju dinner acu. mereka sampai ke rumah pada jam 6.30 ptg. saye merajuk dgn mama sbb tinggalkan saye semasa saye tido. baju dinner acu pulak mmg sgt cun. mama sgt2 cemburu. acu turut membeli rantai mutiara palsu yg sgt cantik. sebelum acu pakai rantai tersebut, saye terlebih dahulu telah memakai nye. antik ahh...

lps magrib kami dinner di serkam. mkn ikan bakar. normally kami mlm di umbai. tp kali ni da tlajak ke serkam. mama mencadangkan agar kami mkn je di situ sbb mama tak larat nak mkn lambat2 sbb takut saye buat hal. mmg saye suka buat hal bile mkn di luar. lebih2 lagi jika abah tiada. mmg saye tunjuk belang. kalo abah ada saye takut sket. nnt abah cubit. huhu. dalam perjalanan pulang, saye tido. sedar2 esok pagi saye bangun abah da ade. yes.. abah alik. hari ahad abah bawa saye dan mama mkn pizza di mahkota parade.

mmm.. ujung minggu saye byk di abiskan di mahkota parade. ujung minggu ni pulak moyang fatimah saye yg cun nak wat kenduri kat keramat. mama da berkira2 nak ajak abah pi shopping kat sogo and klcc. abah pulak nak ajak kami blk umah atuk kudus kat tg karang lps kenduri. adooiii.. cian mama...

Tuesday, 21 July 2009

tgk ugly betty pun boleh ...

nanges!!!!
rase mcm bodoh la.. dunno why. benci.. benci!!! apsal la hormon aku jadi bodoh sangat ni. aku kena buat sesuatu ni.. tak leh jadi ni..
more coffee plzzz.....

Sunday, 19 July 2009

boringggg... sangat

saye sangat bosan. saye sgt2 perlu menenangkan fikiran. badan saye letih. otak saye lesu. pikiran saye serabut. badan saye sangat berat. saye dah tak larat nak naik tingkat 4. saye sgt rindu zaman duduk perantauan. bile lg suami saye nak pi belajar ni. pi la belajar. saye malas nak keje la.
tibe-tibe saye rase...
saye nak duduk umah je. rindu nak wat kek. rindu masak yg sedap2. rindu nak nyanyi lagu balamori, rindu nak wat perancangan rapi bile kuar berjalan. rindu nak surf internet laju tiap2 hari. rindu kat nasi beriyani yg sangat sedap. rindu nak kuar dressing smart2 (sbb kena pakai jaket)

rindu cuaca sejuk nyaman
(kari yg da 3 hari pun masih boleh dimkn)


rindu nak dressing smart2
and takde sape pedulik kat kite



rindu nak masak sedap2 -
roasted chicken ( ni tak tiap2 minggu ayam masak kicap)


rindu nak wat kek




rindu nak wat perancangan bile jalan2




kami nak datang lagi... doakan la kami dimurahkan rezeki
amin....






Thursday, 16 July 2009

twenties girl

hari ni masih lagi terkenang2 peristiwa semalam.. smlm aku stay back kat sekolah sbb nak masukkan data ssqs sampai pukul 3. blk skolah ingat nak amik ichal tapi dia masih tido dan aku tak sanggup nak bangunkan dia. so mula tu decide nak sambung keje ssqs. tp sbb tkenang perasaan sakit hati jadi aku pun berkira2 samada nak lepak jusco or mahkota. last2 decide pi mahkota sbb walaupun jusco dekat tapi dia ade coffee bean je. aku plak prefer starbucks.


sampai mahkota mula pi mph dulu. nak beli mags and buku cita baru. suma buku cita aku da abis bace and da selamat diulang bace. kalo yg tak ulang pun sbb aku still ingat jalan cita dia. sbb tu kena beli buku baru. nak cari buku elizabeth george. tp masalah nye novel dia yg terbaru aku da ade. novel2 lama dia susah nak dapat. hmmm nnt dah kaye ingat nak order kat amaazon la. mase kat uk dulu snang dapat. kat ebay yg 2nd hand byk. murah2 and siap jual bundle lagi. pastu kat carboot sale pun bleh dapat around 50p aje. byk novel dia yg aku beli mase kat uk dulu. kat sini mmg jgn harap le. so masuk2 mph trus tuju kat koleksi buku2 baru. then aku ternampak



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*

omg... aku misti nak buku ini. latest book written by 1 of my fav author. hari tu surf official website miss kinsella ni.. da tau tak lama lagi buku ni akan kuar. tapi tak sangke plak dia da sampai malaysia. jadi walaupun purse burukku makin kekeringan aku tetap wat dono and grab buku ni. tapi kena sorok dari mr hubby. kang dia tgk rega buku ni sampai 80 hengget sure dia tanye.. aik kate pokai.. err yang, i tak bayar pun lagi buku ni. cik citi tolong bayarkan. hahaha.. mampos aku. konon nak kurangkan gune khidmat cik citi. tapi bulan ni da 2 kali aku gune khidmat dia. kekekeke last.. this month last i mintak tolong cik citi tu. pasni cik citi i simpan kat umah je...

lps bayor aku pun trus mendapatkan iced vanilla latte idaman kalbu sambil belek woman weekly mag and sambil hadap cinnamon roll. lps amis hadap benda2 alah tu trus blk. masuk keta baru perasan hp aku tak bwk. alih2 ada 5 panggilan rindu dari mr hubby (missed call). kepada nye aku beritahu aku kat sekolah lagi. (bohong sunat). nak mampos ckp aku ada kat mahkota????? hehehe... naya je kang kena marah. kate badan tak larat.. penat.. mengah.. gi mahkota buleh plak. jadi ade baik nye aku bohong sunat. hahaha.. yang, kalo u bace entry i ni (jgn harap dia ada masa nak bace) tolong maafkan i, ye.. nnt hari raye i mintak maaf lagi sekali tau.. ampun ye..


mlm tadi pas maghrib aku trus zzzzzzzzzzzz.. sampai pkl 11. thanks mr hubby sbb jage haikal. bagi peluang ur wifey beradu. cuma aku perasan mase tido haikal ade panjat katil. doq belek2 peroot aku.. pastu doq panggil adik.. adik.. adik abang... Ya Allah.. kagum btol aku mase dgr tu.


Wednesday, 15 July 2009

rase nak sambung belajar jelah

bergenang air mata ini...
sebak..


beginilah nasib diriku yang malang
oh Tuhan





saya sangat tension!!!!!!! nilah diari aku sepanjang minggu ini...


-ISNIN -
ada extra class until 2.30. patut abis pukul 2 tapi aku extend. then wat keje2 pengkeranian kat lab. pastu pi fotostat bsoalan utk year 6. aku bayar pakai duity sendiri ok???? pastu amik haikal. sampai umah dekat pukul 4.


-SELASA-
kelas tambahan lps sekolah dibatalkan sbb ada meeting ngan gb baru. meeting started at 1.15 abis sejam kemudian. dgn kelam kabut blk umah pi solat. then pi KD bukit katil sbb ada appoinment check up. (walaupun aku plan nak deliver baby kat putra specialist tapi disebabkan aku da bukak buku merah kat klinik gomen, jd dr. ishaireen mencadangkan aku tetap pi check up kat klinik gomen).


aku sampai klinik around 2.45 gitu. orang nye ramai giler. dgn keadaan aku yg baru blk sekolah dan berbau busuk. aku sgt tak selesa. lps diperiksa nurse dgn ala kadar di suruh aku tunggu utk jumpe doktor. da la lama giler nak tunggu dapat jumpe doktor skali jumpe doktor just tanye "anak gerak ok". then suruh aku baring. pastu pegang2 perut aku sket then ckp "hah, betul la awak da nak masuk 7 months, continue mkn ubat ye". pastu dah.. aku balik. wat penat aku je. dah la pasni dia suruh aku datang 2x seminggu. 3rd baby mmg confirm aku tanak pi bukak buku kat gomen trus pi o&g je. mr hubby sila kompol duit banyak2 ye. 3rd baby i nak deliver kat mahkota mc plak. hahaha


aku kuar klinik dan dekat pukul 5. then patah blk semula ke bukit lintang sbb nak fetch haikal ku sayang. mase kat klinik da meroyan da rindu kat dia. sbb bile tgk anak org tringat kat anak sendiri. huhuhu..


-RABU -
jadual pack. ada 7 waktu mengajar. gap kelas 30 minit je. pastu ada meeting kurikulum plak. semua kp WAJIB hadir. aku sangat2 cuak nak masuk meeting ni sbb result pertengahan tahun 6 hari tu mmg hampeh!!!! suma yg hadir tkujat dgr result maths. kelas 1st pun yg lulus takat 11 org. itu pun c. kelas yg lagi 1 plak 100% gagal. mmg teruk le. pastu byk la komen yg diterima. aku pun bentangkan la kelemahan yg da dibincang dgn cikgu yg lagi sorang. and ape yg da kitorang buat utk atasi. pastu ada la beberapa pandangan dari org2 lama. ok je.. tapi hakikatnye hanye cikgu maths ni je yg tau betapa seksa nye jiwa nak mendidik anak2 bangse sendiri ni.


meeting abis dalam pukul 2.30. pas meeting trus amik haikal. nasib dia tak mengamuk amik time dia tido.. mlm plak ada kelas tambahan. pukul 8.00 sampai 10. mlm tu aku bagi budak wat semula paper 2 yg exam diorang hampeh hari tu. da 2 kali buat pun jgn harap la leh score. oh lupe plak.. sampai2 sekolah tibe aku terase nak muntah. nasib sempat carik singki. perut masuk angin kooott.. sebenarnye dari umah lagi kepala da pening.


lps budak abis jawab paper 2 aku bagi rest. then lps rest bincang paper. budak2 memekak and sangat2 tak respect aku. tyme wat exam pun memekak.. mmg aku tension. da la badan tak sihat. tapi sbb pikir diorang nak exam tak sampai 2 bulan. aku redah gak datang sekolah. siap leh ckp "cikgu ni pendek".. sakit hati tak? anak melayu yg kurang ajar. aku balas blk " walaupun saye pendek, saya da ada ijazah, diploma, da merase status jadi best student, da ada keta, umah, da rase naik kapal terbang, duduk negeri omputeh.. dah lalu dpn umah gordon brown, naik eiffel tower, awak tu ada ape? upsr pun blom tentu lulus lagi!!!!" ish bengang giler...


oh ye, kertas exam tu aku fotostat sendiri gak ye. paper 1 pun aku fotostat sendiri suma skali bil dia 55.90. tak buleh claim kat sekolah. and ini bkn 1st time aku melabur duit kat kedai fotostat utk diorang.


-KHAMIS -
hari ni ada kem bestari solat utk tahap 1. tapi syukur aku dikecualikan. thank to adik haikal dalam perutni. ada alasan utk tak terlibat. kalo terlibat means hari ni and esok kena blk pukul 6. gila la!!! kuar umah pukul 6.45 a.m sampai umah plak pukul 6.30 p.m. nasib la ustaz tu baik. dia mengecualikan ibu2 mengandung utk program hari ini.


hari ni jadual aku ada 2 kelas je. maths and english. yg aku sedih ni time waktu maths tadi. aku masuk2 aku da btau hari ni kite wat modul 2 kertas 2. tak perlu salin soalan. tapi kena tunjuk dia nye jalan kerja dgn terperinci. sbb mmg kertas 2 upsr utk maths perlu tunjuk jalan kerje. soalan nye plak mmg basic maths aje. aku ckp wat dalam buku mt4. buat sendiri dan jangan bincang!!!! arahan aku sangat jelas. lagi pun ni bkn 1st time depa wat soalan camtu.


mase wat soalan exam tu masih ada budak yg berckp, berbincang, gelak2 and mcm2 lagi la. as if aku takde dlm kelas tu. da byk kali tegur pun perangai cam setan. yang masih belum start buat pun ada gak tau. aku da geram sgt. dah nak nangis sbb tension. tapi tahan. yg mampu aku wat sms kat mr hubby and btau aku sedang tension and nak cappucino. jgn harap la dapat pun cappucino nye kan. hahaha..


so after 40 minutes aku arahkan budak2 antar buku soalan and buku mt 4. tyme tu ramai yg approch aku sambil ckp cikgu saye takde mt 4. cikgu si anu tu si anu ni tak tulis dlm mt 4.. yg aku dapat hanye la kertas conteng2.. ada yg bagi kertas selai dgn hanye menulis jawapan, pastu aku tanye mane jalan keje.. buleh lak jawab saye tulis jawapan je cikgu.. pastu ada plak yg ckp cikgu ni kertas jawapan saye (tulisan buruk and macam conteng2 aje)... cikgu pandai2 le cari jawapan nnt ye.. yang ckp tu pulak ada la ketua pengawas sekolah. boleh bayangkan tak kalo ketua pengawas sekolah perangai camtu macam mane plak dgn budak2 yg lain?


Ya Allah.. mase tu jantung aku da berdegup kencang. muke aku da jadi merah... hati aku da betul remuk... tuhan je yg tau ape aku rase tyme tu. aku trus angkat kaki kuar. budak doq panggil cikgu.... ah pi jalan la korang!!! kuar kelas trus aku melalak. call mr hubby tapi dia reject call. may be dia ada kelas. pastu call alin pun dia tak jawab. luckily call moini dia angkat. trus aku nanges puas2. hati aku sangat2 hancur.. (ni tengah nanges lagi ni).. tu pun ckp kejap je ngan moini sbb aku ada 20 minit je utk mkn sbb pastu ada kelas semula. takleh tinggal. pas ckp ngan moini mr hubby call. aku pun nanges lagi sekali kat dia. dia ckp belasah la budak2 tu. belasah???? mane jalan.. tak pasal kang parents dia datang sekolah. lagi panjang cita. lps puas ckp kat ngan hubby aku turun kantin. budak darjah 3 tegur.. teacher, kenapa teacher nanges.. makcik kantin pun perasan. tapi malas aku nak story. gang2 cikgu muda pun perasan. tp malas nak tanye kot. ada yg tanye aku ckp nnt aku da cool kang aku cita.. hehehe




sebenarnye aku da lama memendam perasaan. sakit sgt hati. result peksa teruk hari tu aku jugak yg kena. parents ckp cikgu tak bg keje umah. padahal anak dia yg tak buat keje umah. tak buat, buku tak hantar, pastu menipu bapak. salahkan cikgu tak bg keje. pastu yg cikgu2 lama ni plak doq kutuk blakang2.. ngata aku tak pandai ngajar. siap buat kelas extra utk budak2 tu. without btau aku. aku tau pun dari budak. then btau gb baru ckp result pekse maths teruk. da la meeting smlm mmg macam2 aku kena. as if aku sorang je dipersalahkan. padahal mase exam hari tu sukatan blum habis. soalan exam plak ikut format upsr. sukatan tak abis mane la kitorang cikgu2 maths ni sempat nak ulangkaji wat soalan format upsr. pastu soalan tu plak mmg susah bagai nak rak. soalan from jabatan. kalo ikut format upsr pun, sebenarnye soalan takkan susah sampai cenggitu. org yg tak tgk mmg tak caye la kalo bg alasan susah. masalah nye soalan tu merangkumi topik year 4 sampai year 6. mase exam tu, aku baru ngajar 5 bulan.. so, cikgu dia yg darjah 4 and darjah 5 tak pulak dipersalahkan.. abis tu sedap2 je tuduh org tak pandai ngajar. sukatan darjah 4 and 5 kan dah abis. year 6 ni cuma apply blk ilmu year 4 and 5. ilmu yg baru nye sket je. cuma hari tu bile exam truk sgt kitorang ada wat exam guna soalan upsr 2007. alhamdulillah budak buleh buat. means kalo ikut soalan upsr takde la teruk sgt kan.. ntah le.


ada yg cadangkan patut 4 tajuk kat depan2 tu tak payah ajar. sbb itu topic basic. addition, subtraction, multiplication and division. katenye kalo tak ajar tajuk2 tu sure sempat cover sukatan. may be betol. tapi kalo sukatan abis budak nye tak paham pun watpe kan? lain la kalo budak2 skolah MGS (sekolah lama aku tu). budak2 nye mmg bagus2. parents nye pun sama2 didik anak. mmg boleh la tak payah ajar topic basic tu. ini budak bukit Lin***. mane sama. alangkan ajar pun tak dapat. kalo aku skip lagi hancuss agak nye.


zaman aku skolah dulu darjah 4 dah hapal sifir 2-9. masalah mencongak plak mmg takde. sbb ape? sbb cikgu aku dulu rotan aku. salah 1 kena rotan. tak hapal sifir cikgu rotan. salah spelling kena rotan. budak sekarang?? silap2 cikgu yg kena rotan!!! dulu cikgu gertak nak rotan da takut da.. budak sekarang???? huhu.. kalo cikgu berani cikgu rotan la.. itu yg kurang ajar makin menjadi2... hua.... rase nak sambung belajar balik semula je.. tolong la.. ada sape2 sudi sponsor tak??????????????????


kami guru malaysia
berikrar dan berjanji
mendidik dan memimpin
putra putri negara kita


uuwwwaaaahhhhh.... aku mendidik sepenuh hati.. aku mengajar dgn keikhlasan.. aku tak kisah korban duit beratus2 utk fotostat kerje utk diorang sbb tak nak buang mase diorang salin soalan.. rumah aku tunggang langgang.. diri aku tak terurus.. apsal diorang wat camni kat aku?
haikal... tolong la.. gi sekolah nnt respect ur teacher.. ish.. ish... sekali lagi airmataku mengalir laju...

Monday, 6 July 2009

bile saye tgk kereta

smlm blk umah ada dapat surat. honda nye mag. aku pun terus simpan. nnt mr hubby blk dia bukak le. tapi tibe2 si haikal terjumpe plak mag tu. dia pun ckp
" eh, car.. bukak bukak"
dia suruh bukak packing mag tu.

aku pun sebagai mak mithali membukak mag tu. begini la aksi anak bujangku membaca majalah kereta...


tekun

dah besau nnt nak jd designer.. mcm abah saye



bukan main tenung lagi tu


posisi mcm ni paling best




tercapai hajat nak...

alhamdulillah akhir nye tercapai hajat aku nak
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


caramel macchiato!!!!
pagi tadi pas appoinment ngan dr ishaireen mr hubby menunaikan hajatku. yes!!! alhamdulillah tadi check suma nye baik2 aje. jantung ok, perut ok, everything is fine. alhamdulillah. uri pun dah tak duduk kat bawah. syukur sangat. yg paling best tadi nampak jelas muke adik si haikal ni. 1 lagi benda yg best, dr ckp kali ni aku bakal dapat anak dara. hahaha.. mr hubby muke ceria giler. aku tau dia mmg harap this tyme dpat anak dara. so nnt aku ada gang nak buat kek. yahoo....







my to do list

  • tanda buku budak
  • conduct meeting for panitia maths
  • conduct taklimat utk isi borang ssqs
  • key in data utk ssqs
  • buat report utk komputer rosak kat lab
  • update markah exam
  • update fail2 makmal komputer
  • lipat kain baju
  • gi tabung haji

bile boleh siap suma ni hah?

Sunday, 5 July 2009

tyme goes by....

tengah2 boring aku selongkar blk folder2 gambar lama dalam external harddisk.. terjumpe plak video ni.. alahai.. tersenyum aku sorang2.. kejap je mamat ni da membesar. video ni dirakam thn lps semasa kami tinggal di 72, worthington street, LE2 0EB, leicester. rase nye mase ni haikal blum cukup setahun lagi..




video

mase berlalu dgn cepat.. skang mamat ni da jadi mcm ni...

masih tetap taksub dgn kereta. buku cerita misti pasal kereta.. kalo nak bagi mainan pun kena bagi kereta or ape2 je yg beroda. kalo hendak hadiah itu dihargai oleh nye la...

lagi 2 bulan birthday haikal. semalam da praktis nyanyi lagu happy birthday. aku sebut happy birthday to... tibe2 haikal sambung you.. ish.. mane dia pick up lagu tu? rase nye aku blum ajar dia nyanyi lagu birthday lagi tau. dgn tak puas hati aku sambung nyanyi lagi. happy birthday to.. haikal pun sambung... you. then aku nyanyi happy birthday to izz hai.. then dia sambung kal.. hehehe.. ku pun habiskan la lagu tu.. happy birthday to you.. mr abah tanye birthday haikal nak sambut ke nnt? huhu.. terus aku memikirkan.. ape nak buat ye birthday haikal nnt. last year da la birthday dia bulan posa n kat perantauan plak tu. jadi mmg kami tak sambut birthday dia. insyaallah this kite sambut la birthday haikal.. yeah!!!






Thursday, 2 July 2009

semalam ingatkan dapat siapkan isi sppicts. tapi hampeh.dari pukul 11 until 2 doq hadap komputer utk isi 2 form.tapi gagal utk disiapkan. siap pi opis mr hubby lagi dgn harapan dapat menyiapkan kerje mengisi form tu. tapi hampeh gak. dengan bercucuran air mata aku melepaskan tension aku kat mr hubby. yelah.. pkg call suruh siapkan. as if aku ni pemalas plak. dia tatau aku da lama mengadap pc. keje aku bkn takat hadap pc je. macam2 nak kena hadap tau. buku rekod ngajar pun blum siap.. padahal dah hari kamis. pastu nak pikir pasal aktiviti minggu ppsmi yang akan berjalan next week.. tension.. lps tamat upacara membebel kat mr hubby baru la aman sket jiwa ni.. pastukan dengan tak semena2 dia ajak kitorang tgk transfomers. ape lagi on aje la..

lepas asar kami pun kuar umah. show pukul 8.20. tapi kena sampai 45 minutes earlier. so kami pakat sembahyang kat mahkota parade je maghrib tu. b4 pi mahkota tpakse pi singgah opis mr hubby cos dia dengan sengaja nye tak pay attention tyme wifey dia pesan suruh bwk blk beg besau,lawa, berharga 8 pound yg dibeli di primark yang sarat dgn buku teks sains n buku aktiviti sains tahun 2, buku teks pj tahun 6, buku ringkasan mengajar, vitamin, kapsul minyak ikan dan segenggam koleksi getah pemadam yang aku rampas dari budak tahun 2 and tahun sbb main2 waktu aku tgh mengajar.

pas singgah utem trus berangkat pi mahkota. haikal sangat2 happy ok.. sebabnye dia tak perlu duduk kat atas quinny zapp nye.. puas hati dia agak nye dapat berjalan dgn bebas nye. syukur mlm smlm tak ramai org tk wayang. malam jumaat kot. kami book 3 seats. jadi ada extra seat utk haikal merayap2. nasib baik la dia baik. tak bising pun.. bz kunyah popcorn. kejap suap abah kejap suap mama dia plak. tapi bile part robot jadi kereta mmg dia enjoy. ternganga je mulut kecit dia tu .. bile part gado2 plak dia akan jerit.. "ya Allah"... haha lawak giler. bile da letih, dia mintak shushu.. lepas abis 1 botol terus high. landing kat perut aku. mengah gak nak pangku. dengan si adik yg aktif bergerak2 dalam perut. huhu.. si adik ni mcm si abang je. aktif. dulu mase ngandung kan haikal pun tgk transformers gak. tu yg haikal taksub dan ghairah dgn objek yg mempunyai roda.. stroller baby pun dia minat ok... kehkehkeh.. bab transportation mmg dia da khatam da.. leh bezakan car, bash (bas), ori (lori), moto, n bakal (basikal).

aktiviti sementara menunggu abah amik beg mama saye


aktiviti sementara tunggu abah semayang
(ape? berat saye masih lagi 10kg?????)


10 minit b4 masuk wayang.. kasi sumbat perut si kecik ni dulu
(mkn nak suap sendiri plak tu.)



mr abah yang tak senonoh menghirup bubur ayam



aktiviti mengunyah



bz dgn popcorn



gambar terahir sebelum haikal zzzz...


pape pun komen aku cita tu mmg best dari yg first. cuma aku rase megan fox tu watak dia cam ala2 nak kasi ghairah penonton je kot. hahaha...
h1n1 da ada 1 kes kat melaka. pasni da tamau bwk haikal merayap kat tpt public...