Sunday, 30 October 2011

Cerita ape yang korang tengok kat TV skang ni?

assalamualaikum...

skang ni kat tv cita ape yang best? seriously, sekarang ni masa untuk menonton tv memang la tersangat kureng. 1 tv tu kena berebut dengan anak2 and bapak kepada anak2... jadi mak kena la mengalahkan?

lagi pun mak ni la yang jugak da tetapkan peraturan, kat dalam umah kami hanya boleh ade 1 TV sahaja.. tanak tv banyak2. biar bergaduh, biar bergasak dan berebut2... tak kisah. pandai2 la ahlil dalam umah ni berkompromi. besok2 bile memasing da besar dan berjauhan, gadoh2 bergasak2 tu la yang akan dikenang sampai bile2.

aku da bertegas cakap kat encek soami nak ade 1 TV je. bukan nye ape, nanti kalau da ade TV lebih dari 1, suma orang wat hal masing2. da takde da kumpul ramai2 (macam la ramai sangat kitorang ni kan). sunyi sepi je rumah tu nanti. meletak kat TV di bilik tidur kami? woooo, no. NEVER ok. nanti mak pak wat hal sendiri2 pastu anak wat hal sendiri2. tak best langsung!!! memang la best sebab tak payah berebut nak tengok cerita faveret memasing. tapi cam aku cakap tadi. suma wat hal sendiri. boring sangat tau.(bercakap dari pengalaman sendiri.)

back to soalan aku tadi. korang tengok cerita ape? wat masa sekarang ni aku cuma nengok cita Downton Abbey sajer. cita ni disiarkan tiap hari khamis pukul 11 malam kat channel Diva Universal. 11 malam? ye 11 malam. tu yang agak tak larat tu. kena tido lambat, pastu pepagi esok kelam kabut nak bangun.

tapi kan, nasib baik hari tu aku da wat permintaan sesiap kat encek soami supaya belikan isteri nye DVD cita ni mase dia terpakse outstation ke london hari tu. siap mintak series 1 and series 2 lagi. tapi sayang nye, bile aku check kat internet series 2 belum kuar DVD nye lagi. Baru open for pre-order. nengok kat amazon harga DVD series 2 untuk pre-order tu murah je. cam mampu la. tapi delivery caj nye.. mak ai. almost triple dari harge bende alah yang aku nak. pastu series 3 lak on day way. depa tengah shoot.

sesape yang taksub dengan orang british, (weather, accent, history, blah blah blah and so on) gerenti minat cita ni. cita ni penuh ngan konflik perebutan harta, title (duke), konflik adik beradik, orang gaji and macam2 lagi la. more details cer bace kat sini




jom layan gambar2 lak.. sumber dari google opkozz





poster cita ni
difahamkan, 1 episod je da menelan £1 000 000 (1 million GBP)






the 3 siblings (antara watak utama)
lady sybil crawley, lady mary crawley & lady edith crawley




nenek 3 orang ladies di atas tu
dowager countess of grantham (violet crawley)



para barisan bibik....



umah mereka dan keluarga mereka
(scene ni mase depa nak pi hunting)



















Thursday, 27 October 2011

...

mari update blog.... mari, mari....



udah 5 hari encek soami udah kembali ke tanahair. Alhamdulillah, syukur sesangat. dia tiba dengan selamat nye... sape nengok status fb aku tau la camne keadaan bini orang yang sorang ni bile husben terchenta berjauhan dari nya. ewah ngengade je lebih... orang lain yang da bertahun tak jumpe laki dia pun hokeyh jek kan.... sebenarnye aku bukanlah merindu sangat.. cuma hilang tempat nak bercerita. lelebih lagi cerita2 sensasi kat sekolah .. pastu lagi satu rase terseksa nak menjaga those 2 babies of mine sengsorang.... haikal & iman. kemain galak jek bile abah depa takde.... penat woooo.


selalunye sorang amik satu anak. so takde la letih sangat. ini dua2 nak kena hadap... nak2 si anak dara yang sorang tu. kemain dia wat hal bile abahnye takde. maklum la tiap malam dia tido ngan abah dia... kan. alih2 abah nye takde. mane nak sama ketiak masam abah dengan ketiak harum mama dia ni... so, terpaksa la mama nye memujuk dengan sabar nye. kena lebihkan masa dengan dia sorang. abis tu camne ngan si abang? si abang makan hati sesangat la sebab terpakse merebut mama dia ngan si adik... hadoiiii... si abang asik la nak buat hal. tetibe jadi degil yang amat. saje je nak test mama dia nye limit. sebenar nye dia wat gitu sebab nak carik perhatian mama dia yang terpakse melayan kerenah si adik yang rindukan si abah.

bayangkan lah, hari keempat abah takde kat umah tetibe bangun je dari tido dia doq sebut "nak abah"... alololololo... betapa la sedih nye hati mama dia ni sebab tak dapat tunaikan permintaan si anak.... tetiap malam dia meragam... abis mama dia tak dapat tido..... penat hokeyh.... pulak tu turn menukar diapers mistilah tak bergilirkan... lepas mama tukarkan diapers, pastu mama lagi... (lepas aku, aku... lepas aku, aku)... seronok nye la abah dia kan.. seminggu dapat holiday dari basuh berak anak.... hahaha cuma ape yang best nye sepanjang ketiadaan encek soami ni ialah mak and adik aku datang meneman kat umah... kalau da mak sendiri yang datangkan.. bayangkan la betapa syok nye bab makan. cakap je nak makan ape... gerenti dapat... tu yang lepas abis cukup seminggu berat badan aku naik 1kg tu... ayoyoyoooo...

isnin lepas, kami anak beranak pi KLIA nak menjemput abah bebudak tu.... semangat kau. konon nak pi awal sebab nak shopping2... last2 sampai cukup2 time je. disebabkan hujan lebat dan beberapa kejadian yang aku malas nak cita kat sini. hurm.... elok masuk je lepas and masuk kawasan dalam airport tu dapat sms dari encik abah utk btau dia da landing... ces!!!! nasib baik la kitorang sempat tunggu kat arrival hall before dia keluar... leh la feeling2 cam dalam filim melayu tu hah.... elok je si anak dara nampak abah dia, terus menjerit "abah.... abah"... camlah bertahun tak jumpe kan... terus la mama dia tak laku on the spot. tapi mama rela tak laku. sebab mama da lama tak tido puas2... hahahahaha...


si abang je nampak cool. sebab dia da paham kenape abah dia takde... abah da pesan kat dia kena jadi budak baik. paling tak tahan tu rerupe nye dia siap habaq kat teacher dia yang abah dia takde sebab pi london. tak sangke lak dia ni ringan mulut. selalu nye dia diam je kat sekolah.... hehehe...




tak sempat nak dinner... abah nye da landing pulak.
menanti abah kuar kat balai ketibaan
~ cardigan iman yang dibeli khas untuk amik abah kat airport


yeah.. yeah relieved giler ok!
sebab dapat temukan budak kicik ini dengan abah dia...
terseksa tengok dia bermuram sepanjang abah takde



mulut dia tak henti-henti doq sebut abah...
abah itu.. abah ini...
~ni gambar dia tengah inbterbiu abah.. abah pegi mane abah?





yeah2... buah tangan untuk mama..
suma yang dalam checklist da siap di checked!!!

~mode nyesal tak mintak jam tag heuer










dia menang pingat perak untuk event British Invention & Technology Show.


Congrats dahlink
;p











Friday, 14 October 2011

perancangan strategik yang hancus

hari ni sebenarnye adalah hari yang sangat2 aku nantikan... sebabnye hari ni cuti peristiwa sebab semalam da bersauna kat padang.. da sebulan doq planning hari ni benda pertama yang haru dibuat ialah





breakfast date dengan yang tersayang selepas menghantar anak2 ke sekolah masing2 ofkozzz(ecece manje gitu )








kemudian selepas sesi berdating dengan yang tersayang, aku plan nak pi








sesi memanjakan diri sendiri.. kerana diriku begitu berharga gitu...
maklumlah lepas da penat2 bagai, perlulah kita memanjakan diri sendiri disamping dapat merehatkan minda, kita jugak dapat tidoq berdengkur dengan enaknye... hahaha (so far belum penah berdengkur lagi la)





kemudiannya, selepas memanjakan diri, haruslah kita memanjakan pulak anak kite tu. aku plan hari ni selepas sesi memanjakan diri sendiri, aku nak





memanjakan anak dara aku...
girls' day out bersama dak iman la makne nye tu...
kite mother-dotter nye session la ni... sebab selalu nye asik la bawak dak haikal ajer kan.. skang ni aku rase aku da mampu mengawal si anak dara super aktif aku tu... planning nak lunch together2 then bawak dia pi main kat jusco ayer keroh tu.. sambil tu leh la shopping2 groceries untuk persediaan nak...




prepare 3 course meals kami berempat malam nanti....




tapi malang nye, kite hanyalah merancang... hari ni aku migrain dan haikal pun baru je nak baik dari semam dan muntah2... jadi, suma itu hanyalah angan22 aku saja... hahaha

Thursday, 13 October 2011

penat

penat nyeeeee!!!! luckily hari ni sekolah tempat aku carik makan bercuti.. cuti peristiwa sempena hari sukan.!!!! akhir nye tamat jugak hari sukan tu kan.. aku rase minggu ni minggu yang paling giler... previous post da cita pasal pbs kan?

minggu ni aku hadap pbs ngan preparation hari sukan... hari sukan aku jadi ketua ajk hadiah.. pastu selain kena tolong prepare hadiah, kena pikirkan gak untuk pasukan rumah nilam (umah biru).. selain dari tu kena hadap protim matematik tahun 6. protim ni cam pemulihan la...


since upsr abis aku doq tanye gpk 1 soalan protim da sampai ke tidak? bukan ape, aku rase baik prepare and alert kan orang tua tu awal2.. aku takut nanti dia lupa.. protim bm da lama siap da.. maths lak tak sampai2... hari isnin hari tu ketua oanitia (kp) aku btau dia dapat soalan protim and da email kat aku.. sib baik kp aku alert tau.. walaupun dia sibuk berkursus tapi sib baik dia btau... aku pun hape lagi trus print and perbanyakkan soalan tu and terus suruh bebudak aku buat on 11 oct....

dan, paling tak boleh blah, hari selasa 12 oct aku baru terima surat suruh jalankan protim and soalan kena download sendiri... dalam surat tu siap bagi pelan tindakan protim lagi... konon nye dari 3 sampai 7 oct ujian pra protim perlu dijalankan... tapi yang lawak nye surat sampai sekolah on the 12th... pe cita? cam la buleh putar kan masa kan... kebetulan 12 haribulan tu aku mmg stayback kat sekolah sebab nak menghias papantanda umah biru... da alang2 blk lambat, terusla aku menyiapkan borang2 laporan protim and terus email kat ppd and suruh kerani wat cover letter untuk hantar hard copy kat ppd jugak (saye yang menurut perintah.. kan? haruslah patuh). kalau ikut pelan tindakan dia bagi tu, 15 haribulan date line untuk submit borang... tapi kalau da surat tiba lambat, patut lambat jugaklah borang tu kena send kan? ade depa kesah???? hahaha

pas settle suma aku yang kebulur ni pun terus pi carik makan... aku tibai mozzarella baked fish kat secret recipe.. pastu balun eskrem magnum plak... rosak diet aku tau... selalunye gitu la bile dalam keadaan tertekan, memang akan punah ranah segala diet.... pas makan baru aku balik umah... baru nak mandi segarkan badan encek suami lak balik dan melaporkan keadaan anak yang sakit dan muntah2....

uwwwaaaah, baru plan bile dia balik aku nak meluahkan segala feeling penat tenat aku sepanjang hari. trus tak jadi kau!!! malam tu bawak daq haikal pi klinik... dia asik muntah2 je... tengah2 malam aku laki bini gotong royong bersihkan bilik sebab terkena muntah...abis katil, dinding, meja computer suma terkena muntah. masyam sungguh bau nye!!! dalam pada tu da risau ngan keadaan hari esok.

esok tu hari sukan skblm bakal berlangsung... banyak hal yang aku kena settle... hal sukaneka year 1, urusan nak angkut hadiah2, piala2 and medal... dulang2 hadiah.. suma nak kena pikir. maklum la hari sukan kami tu dibuat di padang sekolah menengah ayer molek... so, memang banyak yang kena hangkut bwk pi sekolah tu nanti.... encek suami pun bakal bz that day sebab nak pi uruskan memacam hal yang berkaitan dengan exhibition yang bakal dia sertai kat UK next week... (good luck and selamat mengharumkan nama Malaysia.. .cewah)

none of us dapat bercuti... aku pun memang tak bagi haikal pi school dia.. tanak susahkan teachers dia la kan.. sebab aku ni pun teacher, so aku tau la camne perasaan cikgu2 bile mak bapak selfsih antar anak pi sekolah walaupun tau anak depa tu demam... cam la cikgu nak kena hadap anak kite je kan.. last2 aku angkut haikal pegi tempat keje aku... sian gak dia... sebab tak keruan bile kena tinggal sengsorang.. mak dia ni pulak cam ade kepak, buleh terbang2.. kejap kat padang, kejap kat bilik tayang, kejap pi bengkel.... last2, aku sian kat dia, aku pun call ex baby sitter dia... aku baru bagi bunga2 ayat dan belum dapat abiskan ayat aku tu dia trus balas "eh hantar la haikal kat sini.... takpe. haikal da besar takde masalah nak jage dia".. mase tu kan, Ya Allah, hilang segala kekusutan aku... lega sangat.... alhamdulillah.... akhirnye opah la yang menjaga haikal.... treus dapat la aku concentrate ngan keje aku kat sekolah....

mase event sukan tu berlangsung, cuacnye lak mak aii.. panas giler... aku la cikgu pertama yang sampai kat padang smk ayer molek tu.. sebabnye aku perlu susun hadiah sebelum vip sampai... bawak masuk keta kat padang sekolah dan terpakse turun naik turun naik tangge nak ke dataran untuk angkut hadiah. bayangkan, tempat letak hadiah kat atas dataran.. tempat bagi hadiah lak kat bawah dataran... sebelum acara bagi hadiah da penat turun naik dataran tu.. mase upaca penyampaian hadiah pun doq abiskan tenaga jadi runner untuk bawak dulang isi hadiah.. paling tak best kan, aku and ajk hadiah yang lain tak menang 1 cabutan bertuah pun.. padahal kitorang yang doq buat nama untuk lucky draw tu... meleleh je lah kitorang tengok orang lain dapat tupperware tinggi menggunung...

lepas abis je hari sukan sukan, aku terus pi amik dak haikal... aku try bagi dia minum air 100 plus yang dicampurkan dengan sikit air masak. (bukan aku , laki aku yang buat.. aku cuma bagi arahan jee... mak penat nak oiii) alhamdulillah, haikal da tak muntah2 lagi lepas minum air tu.. bayangkan 2 hari dia muntah2.. minum air masak pun buleh kuar balik air masak tu... apetah lagi kalau dia amik makanan... lps minum 100 plus tu baru la aku tengok dia mampu makan dan tak muntah2...cuma badan dia da macam rangke.. kesian sangat...

paling aku terharu, pagi tadi baby ex baby sitter haikal (opah) call tanye camne keadaan haikal... kena tahan wad ke tidak? macam2 dia tanye... aku bersyukur sangat, walau pun kat melaka ni aku memang takde saudara mara, tapi ade jugak insan yang sangat mulia hati dia.... alhamdulillah...


mase rehat kat sekolah aku nanges. kawan2 tanye keadaan si haikal. aku pun cita la ape berlaku. lps tu aku nanges sebb tension pikirkan keje dan keadaan anak aku yang tak sihat.. paling tersentuh, diorang pun nanges sama... uwaaahh.. begini la nasib ibu2 yang bekerja...

Monday, 10 October 2011

tension

argh.. tension nye dengan keje... da banyak kali cakap kat encek suami.. cepat la pi further study... aku da malas sangat nak hadap keje!!!!!! bencik!!!! aku benci sebab

Penilaian Berasaskan Sekolah (PBS)
Mulai tahun ni tahun 1 da tak guna KBSR... KSSR da menggantikan KBSR tu... makin banyak sangat keje pengkeranian... paling nyakitkan hati, kat tempat aku carik makan tu kan.. macam la da takde orang lain yang nak disuruh jadi penyelaras... aku jugak!!!! da la kena jadi pentafsir untuk pendidikan jasmani (PJ).. Pendidikan Kesihatan (PK) pun aku la jugak kan... da tu ngajar 2 kelas. hambik kau tafsir la sendirik... fail penyelaras pun nak kena hadap...

paling tak buleh blah kan, kengkawan pi kursus KSSR suma cakap "kitorang kena rujuk kat SU Peperiksaan (aku la tu SU Peperiksaan) sebab SU Peperiksaan (SUP) da dipanggil untuk diberi taklimat pasal PBS ni... dalam hati aku cakap: " oooo ye ke? bile mase pulak aku pi taklimat tu"... hampeh jek... bayangkan da 10 bulan doq tak tau ape2, alih2 dapat call cakap maybe orang Putrajaya nak pantau... paling aku geram yang dipanggil untuk taklimat tu ialah GPK 1/ GB... hello, apsal nak panggil diorang? agak2 la weh.. ko panggil la orang yang bakal dikerah untuk bekerja... pulak tu kalau ko dapat pentadbir yang blur2 kan... memang hampeh la...

last2 aku gak yang pi wat research sendirik ape yang perlu dibuat... cilok2 kat internet ape yang patut... skali kan... hambik ko!!! rupa2 nye ade dibekalkan CD sebagai garis panduan.... masalah nye CD tu diperam di dalam fail.... mane tak sakit hati... tertekan ok!!!!

paling nyampah dalam meeting siap cakap mintak tolong sangat aku adekan ape yang patut... ayat yang aku takkan lupe kan dari bos "CIKGU MINTAKLAH APE SAJE.. nak suruh buat relief masa cikgu pun boleh" kesudahan nye? AKU YANG KENA RELIEF JADUAL CIKGU YANG TAK HADIR ADE LA!!!!

aku bukan nye suka sangat merungut pasal keje... cuma aku frust sebab kenape la aku ni menjadi mangsa keadaan... surat yang patut aku dapat, tak diberinye... CD yang sepatut aku dapat bulan 7, diperam nye... bayangkan la keje yang patut nye buat awal tahun, tapi masa camni baru nak buat... nanti pemantauan, aku gak yang kena hadap.. fail tak lengkap aku gak yang kena.. sedih ok... da la skang ni sekolah aku baru sibuk nak bersukan.... next week lak budak year 5 ade peperiksaan selaras dari jabatan... syllabus lum abis!!!!! tertekan nye!!!!!!!!!

paling tertekan bile sorang kawan dari sebuah negeri btau yang JPN negeri dia lantik individu yang lain untuk jadi penyelaras PBS ni... meaning: SUP awam, SUP dalaman dan Penyelaras PBS adalah 3 individu yang berbeza....
hari tu mase Sistem SAPS baru diperkenalkan aku la jugak SUP awam dan SUP dalaman.. plus aku la jugak guru kelas... masa bengkel SAPS tu suma orang cakap aku terror sebab pegang banyak bende penting... hape lagi, abis bengkel aku terus mengadap big boss... aku cakap aku nak lantik orang lain jadi SUP dalaman.... adekah perlu untuk aku mengadap dia lagi?
dia tak abis2 cakap "ala cikgu, tahun depan cikgu da nak pindah sekolah"... nak je aku balas "kalau camtu cikgu suruh je la pemantau tu datang tahun depan bile saye da pindah...

Sunday, 2 October 2011

iman turns 2

Assalamualaikum...

post ini jugak merupakan siaran tertunda... sepatut nye dibuat pada 30 September 2011. tapi, almaklum la bz kan. memandangkan aku takde samsung galaxy tab 10.1. jadi camno nak update blog on the go...


so, just nak habaq, on 30 september 2011 hari tu, usia anak daraku yang cheeky meekeey tu da menginjak ke angka 2. alhamdulillah, kali ni sempat celebrate. siap celebrate birthday si abang nye sekali.

tu pun nasib baik le kan aku antar sms kat abah bebudak ni tolong peringat yang hari tu birthday anak dara dia... fuh, lucky ok. kalau tak malam tu dia nak pi KLIA untuk menghantar member dia yang nak pi wat phd kat japan(haish entah bile laki aku nak pi lak kan.. padahal da sampai turn dia.. tapi asik la dia postpone).. hagak2 nye la kan.. laki-lakiku itu sadar dan tau bahawa binik nye ni frust sebab birthday dak haikal hari tu tak dapat menggedik 1 family. jadi, terus la dia balas sms binik dia tu untuk menyatakan persetujuan bahawa malam nanti kite pegi celebrate.. yippie

so, petang tu lepas dapt sms dari laki-lakiku itu harus la aku pi pusing2 carik birthday prezen untuk 2 orang budak comot tu. hahahaha... malam tu we olz just makan2 kat secret recipe... ops, silap they olz je makan. i am on diet.. hik hik hik...

aku happy sangat hokeyh.. maklum la jakun kan... sepanjang 4 tahun jadi mak budak ni tak penah dapat wat acara potong kek birthday anak... pas makan2, ade la upacara bukak hadiah.. haikal was soooooo happy bile nampak kelibat lightning mcqueen semasa bukak hadiah tu.... dak iman lak happy cos dapat hadiah buku yang ade music... maklum la hobi dia menyanyi n menari kan... mak support ajer (wat mase ni la... besok bile besa jangan menggeletis nak pi masuk program realiti tv nyanyi yang ntah pape tu)...





kek besau tapi makan je sikit jek









tu dia anak bujang yang da terover happy bile nampak kelibat mcqueen





anak dara mak maintain aje... yang penting perut kena kasi
betul2 kenyang. sememeh jek pipi kiri dia ade sisah makanan melekat.






Wednesday, 28 September 2011

SOftFea orange fiber



apakah benda di atas itu? just wanna share with uolz... produk di atas telah membantu aku untuk menurunkan berat badan dan mengecilkan ukur lilit di pinggang... benarkah itu?

hokeyh.. aku start amik bende alah ni selepas aku tamat gunakan khidmat JUVANEX.... alhamdulillah, selepas abis 1 kotak (1 kotak ade 10 sachet. 1 hari amik 1 sachet) berat aku berjaya dikurangkan sebanyak 4 kg.. saiz pinggang pun da mengecik 3 inci... sape tak happy kan...

bayangkan semasa mengandungkan dak iman 9 bulan berat aku = 4*kg.. tapi selepas 1 tahun bersalin kan dak iman berat aku = 4*kg + 1kg... ngeri bukan? berat tak mengandung lagi berat daripada semasa mengandung... gile ngeri weh kalau dikenangkan semula. suma baju tak muat.. da la aku ni ala2 rendang gitu.. nak cari baju memang payah la.. kalau baju saiz kecik memang leh muat. tapi terbonjol lemak2 kat tempat yang tak sepatutnye.. pulak tu kalau pakai baju yang saiz besar sket, labuh nye kemain... pendek kate sebelum aku try produk ini aku memang dilanda kemurungan yang melampau...

setelah aku perati2 kan baru aku sedar yang aku ni memang mengalami masalah dengan sistem penghadaman. susah nye la nak membuang air besar... lepas abis guna JUVANEX, sistem penghadaman aku kembali kepada normal... 3-4 hari nak membuang sekali pun susah... pastu pulak ditambah dengan selera makan aku yang tak ubah2 macam masa zaman muda2... zaman dolu2 ok la.. makan banyak pun badan tak naik... zaman la ni... metabolisme da menurun... makan banyak, ditambah dengan kurang senaman dan masalah penghadaman.... mane tak gems (BACE : GEMOK). aku pernah try nak mengawal selera makan.. tapi memang tak berjaya... memanjang je asik lapar and nak makan... pastu, tabiat aku yang suke minum air manis. memang tak reti nak minum air kosong... parah... parah

tapi, dari pengalaman akumenggunakan produk ni, produk softfea orange fiber ni membantu aku mengawal nafsu makan. lepas amik produk ni, aku rase kenyang dan kurang selera untuk mengambil makanan. bayangkan masa bulan posa aku hanya bersahur dengan air masak dan sebiji epal hijau. bila time berbuka pulak aku tak sentuh nasi. dan yang ajaib nye, aku tidak berasa lapar. atau dalam ayat lain nye perut aku kenyang. aku hanye makan sikit je untuk sekadar memberi tenaga. korang misti kate, "alah bulan posa memang la tak makan banyak..." or "ala, bulan posa memang la berat akan turun"..
tapi....

bayangkan, mase 1st hari raya kan.. aku amik 1 sachet bende alah ni. pastu hanya bersarapan sebiji buah pear. pastu memang tak makan pape semasa mengunjungi umah sedara mara... tengahari nye pulak hanye makan SEBIJI ketupat dengan sedikit rendang... SEBIJIK je tau.... agak2 logik ke raya pertama buleh kuat melawan godaan juadah raya? logik kah? memang tak ada logika bukan? tapi itu la yang terjadi... hehehe

sebelum bulan posa hari tu aku penah la nak pi kenduri kawin. niat di hati nak pakai baju raya tahun lepas... bayangkan betapa hampa nye hati sebab kain baju tu da tak leh nak zip... bile sarungkan baju nye pulak fuh, da macam nangka busuk... berketul2 lemak timbul... frust giler tau... tapi lepas amik sekotak bende alah di atas tu, aku da berjaya menyarungkan kembali baju yang bersaiz 36 itu... suka ok. encek suami pun ngaku skang bini dia da kurus.

paling best, mak mertua aku yang sebelum ni doq komen tentang lemak yang selambak kat tubuh menantu dia ni cam begitu terperanjat bila menantu nye ni balik ke rumah nye dengan "badan" baru... acam? tanak cuba try test ke?

perhatian :saya bukan agent produk ini... saya cuma teruja untuk berkongsi sesuatu yang baik untuk semua. sekian terima kasih :=)




Monday, 26 September 2011

4 tahun sudah...

actually post ni patut dibuat semalam. tapi memandangkan jemputan open house terlalu banyak. jadi tak sempat nak buat.. al maklum la aku ni kan ipadless plus iphoneless. tak buleh la nak update blog on the go....

so, semalam genap la 4 tahun usia anak lelaki kesayangan beta.... macam biase, tahun ni pun tak berape nak ade celebration. sedih nyeeeeeeeeee la. serius boring.. sejak 1st birthday dia memang tak pernah celebrate pape.. every year ade je bende2 yang memustahilkan sambutan birthday anak bujang kesayangan aku tu...


ape-ape pun... walau tanpa sebarang sambutan, ketahuilah oleh mu wahai anakku, mama sangat2 sayangkan kamu. terima kasih atas 4 tahun yang membahagiakan ini. semoga terus membahagiakan mama. dan yang paling penting, membesarlah sebagai anak yang soleh.



ini la rupe kek birthday dia yang aku order khas
untuk dibawa ke sekolah...




Friday, 23 September 2011

My super hero

kat hollywood ade spiderman.....








ade aku kesah?






aku ade....
my own hero







*







**









**










*


**






**











*







**






**






*


**







**










*



**






**










*



**










**






*



**










**






*



**






**










*



**










**






*


**







**










*



**










**






*



**










**






*



**










**






*







**







**





*


**







**










*


**











**






*



**










**






*



**










**






*



**






**








****************************





******************************


MY SPENDERMAN...
sape hero korang pulak yew?

Thursday, 22 September 2011

MERDEKA RAYA CELEBRATION @SKBLM

pejam celik pejam celik... kejap je sa hari Jumaat kan?

hari ni sekolah aku wat sambutan hari raya plus penutup bulan kemerdekaan.. kira macam double celebration la.. seronok nengok cecikgu hari ni hover melaram... cecikgu yang gegirl la maksud aku.. cecikgu yang boboi.. haram... boring jek tengok depa pakai kemeja hari2... 2 kerat je yang pakai baju melayu ngan sampin...

yang tak best nye kan... cian kat bebudak.. ade ke patut sambutan raya pakai baju sekolah? ish ish ish.. tumpang sedih ngan nasib depa.. alasan nye nnt orang jabatan datang camne? kalau da nama budak sekolah, kena la pakai baju sekolah... yucks... tak best nye budak sekolah sekarang ni.. tapi kan pagi tadi aku lalu sekolah yang berjiran ngan sekolah aku.. bebudak dia hokeh je buleh pakai baju raya.. alalalala... memang kesian la budak2 aku kan...

tapi tak kisah la asalkan aku....


*

**

***

****

*****

******

*******

********

********

*******

******

*****

****

***

**

*








dapat melaram ngan tudung baru and jubah arab aku kan...





tak mampu nak senyum or pose lebih2 sebab
ramai sangat tukang tengok teacher mila poyo



hahahaha...



malu tak henggat bile masuk kelas je suma orrang bersorak sakan cakap teacher mila cantek kalah tok tiii.. bluweeekkk.. sila muntah sekarang yek...



pastu siap cakap beg teacher pun santek jugak... oooo tidak malu giler ok...

Wednesday, 21 September 2011

saye nak ayor oren sunquick...

salam... hehehe tetibe mencanak2 mood nak update blog kan.. semua nye pasal kawan spesel kite tu la kan.... dia suruh cita pasal pengalaman2 yang aku rase menakjubkan kat sane... so kalau previous post da cita pasal nasik arab, post ni nak cita pasal air oren... kalau nak lagi tepat, cita pasal air oren sunquick...

cerita nye bermula macam ni, on da day yang we all nak tinggalkan bumi madinah untuk ke mekah. selepas da bermiqat kat bir ali, kitorang pun meneruskan perjalanan ke Mekah. cuaca masa tu mmg la panas. mase dalam bas kan, aku cakap kat mr hubby camni la lebih kurang nye "kalau dapat minum air oren sunquick yang sejuk kan best... kan? kan? kan?" sambil dalam otak terbayang kenikmatan meneguk air oren tersebut...

dan... nak dijadikan cerita, bile sampai kat hotel di mekah... jeng jeng jeng... aku rase misti korang leh agak kan? air oren yang sejuk lagi sedap itu ade di pantry...





subhanallah... Aku cam tergamam sekejap.... Syukur alhamdulillah, ape yang aku idamkan, aku dapat...

i want nothing but, Nasik arab!!!!

ok, post yang ini aku nak bercerita tentang kemurahan rezeki aku... cuma berkongsi pengalaman.. bukan untuk riak.. mintak dijauhkan...





cita pertama pasal nasik arab. mase sampai kat madinah, tetibe aku, encek budil ( my laap) and adik aku cam asik la doq sebut nak bedal nasik arab... walhal kat malaysia ni bukan tak penah makan kan.. tarbush la... saba la... in fact kat melaka ni pun ade restoran nasik arab... tapi kengkonon nak makan nasik arab di negeri arab itu sendirik.





kebetulan, mase 1st day sampai madinah malam tu ex school mate mr hubby aku pun ade kat madinah.. (mamat ni keje kat jeddah). so dia nak ajak kami makan dinner kat luar. oo yeah, misti la nak poow nasik arab kan? malang nye pas isyak, pusing2 suma restoran nasik arab suma nye bantai da abis. last2 kitorang makan chinese food di bumi arab... alhamdulillah.. makan la jugak kan.. da la makanan dia giler2 da bomb...





esok nye, lepas solat zohor, aku n adik aku pun balik la hotel sbb nak makan... nak tau ape terjadi? makanan kat hotel abis semua nye... (makanan n lauk2 kat hotel masak style malaysia walaupun yg masak nye org indon ye puan2..)





sampai2 je kat hotel tetibe Haji Yunus (kepala rombongan we ols) doq panggil meh sini berkumpul... awat ek? wohohohohoho... dia nak pi belanje kami makan nasik arab sebab makanan kat hotel da abis... huhu sape kate orang yang datang lambat rezeki nye sikit? sekali hambek ko.. special menu kitorang dapat...

part yang paling terharu and terase bersyukur sangat nak tau ape dia? blk dari beli nasik arab tu kan... bile sesampai je kat hotel, nasi n segala lauk pauk yang tadi nye dikatekan telah abis, da ade kembali... bile dapat tau je hal berkaitan nasi da ade kat hotel... aku tatau nak kate ape... mmg hebat nye kuasa Allah...

mari update blog...

assalamualaikum....

lama nau tak update blog.. seboookkkkk memanjang... skang ni UPSR da abis cam tenang sket kot.. kalau tak mase dekat2 exam dulu muka ketat and asik nak mengamuk je... tapi tadi sorang cekgu tegur aku skang ni aku nampak makin CERIAAAAAAAAAAAA..... berbeza dengan mase sebelum UPSR... alhamdulillah... nengok Matematik kertas 2 soalan agak kacang goreng and direct... jadi sooojuk hati omak ni hah.. nak2 tang soalan piramid tu kuar... pastu bile bentuk 2-D kuar soalan perimeter. bagi pulak 1 bentuk je... wah, so lucky la budak2 this year... padan la kuar dewan pekse suma sengih memanjang...

so enuff cita pasai exam.. hari ni aku nak update blog sebab ade request suruh aku sambung story mori pengalaman aku yg tak seberapa kat tanah haram... so, cekidaut my next post... muah muah...

Tuesday, 9 August 2011

lagi-lagi JUVANEX

wah, ini post yang ketiga pasal juvanex... da rase mcm duta produk dia jer.. nway mari continue ape berlaku...

sambungan hari #6
* pi toilet 2 kali untuk membuang big water...
* masa buang big water tu keluar dgn lendir2 sekali (pembersihan usus sedang berlaku)
* yang lain-lain sama cam hari2 sebelumnya...

Hari #7

* pembuangan big water hanya berlaku sekali
* badan segar bugar walau pun berjaga lebih dari 15 jam... dari bangun siap2 kan juadah sahur sampai nak dekat tengah malam... i maintain.. macam amik pil kuda (bak kata tukang rekomen produk ni la)

and the best thing is.....


ukur lilit pinggangku mengecil sebanyak 1.5 inci.... wah!!!! itu yang membakar semangat aku... agak2 kalau aku ikut cadangan menu diet depa agaknye misti lagi banyak mengecil kot....




Sunday, 7 August 2011

inginkan pendapat uolz...

salam.. mau mintak pendapat kalau sesape yang bace ape yang aku post ni sila la bagi pendapat ye... sangat mengharap pendapat dari anda.. aku just nak tanye la... bile nak masuk umah baru ni kan, mane yang lagi penting pasang CCTV ke atau pasang buglar alarm? sila share plzz plzz plzzz...

aceyh...






sedikit excited sebab esok tukang pasang grille nak pasang grille. kitchen kabinet n plaster siling lak akan buat keje depa on wednesday... mr hubby cakap "wah seronok la awak dapat opis cantik"

opis? oo opis kat umah aku.. dapur la jawab nye.. eh mistila happy... pada aku dalam sesebuah keluarga, amat penting bagi si ibu itu happy. sebab dia memainkan peranan penting dalam keluarga.. kalau si isteri / ibu tak happy, surely akan mengganggu seisi rumah. jadi, memang patut la kaum2 suami dan kaum2 bapa menggembirakan hati isteri cum ibu kepada anak2 diorang.. kan? tak rugi pun....

Saturday, 6 August 2011

sebab pulut, santan binasa

sebab mulut? badan (to be exact, kaki) binasa


well, well... cita ni aku nak kongsi pengalaman aku masa kat tanah suci...

satu hari selepas selesai solat asar, kami (aku n adik aku ALIN) pun berangkat la nak keluar balik ke hotel dan beristirehat seketika sebelum waktu magrib menjelma. nak dijadikan cerita, selipar alin takde. makne nye selipar dia da hilang la.. kesian dia. terpakse balik berkaki ayam. panas nye toksah cita.. (walau pun panas, tapi kan kalau korang tawaf keliling kaabah, mmg tak rase panas.. padahal kalau tak luar tu gerenti panas tau.Subhanallah)

terpakse la alin balik berkaki ayam dan membeli selipar baru... kedai jual kasut tu dekat je dgn hotel. disebabkan takde selipar, so, adik aku terus la beli and bayar je harge yang pekedai tu mintak SR35. kurang dari RM35 la tu maknenye.. dalam masa tu ade la sorang akak ni nak beli sandal gak... harga sandal dia tu SR30. dia tawar mintak kurang jadi SR28. tapi pekedai tu tanak kasi kurang. yang adik aku lak tak mintak kurang. dia bagi je SR35. and dia cakap tak payah bagi plastik sebab dia nak terus pakai sandal tu... pekedai tu pun terus tengok kaki adik aku yang tak beralas tu. terus dia pulangkan balik SR5... huhu

yang aku ni pulak, dalam hati sebelum balik malaysia nanti mmg budget nak beli 1 sandal kat sini untuk pakai time balik malaysia. punye la gatal mulut. boleh lak terkeluar ayat cenggini lebih kurang " hehehe. oooo aku da tau da camne nak dapat diskaun mase beli sandal. nanti before balik malaysia aku nak beli sandal baru. nanti aku buat2 la tak pakai kasut. boleh la aku dapat diskaun"...

hahaha.. giler jahat punye kepala otak. esok nye lepas solat isyak, sandal aku ilang!!!!! padan muke aku.. nak jadikan cerita, aku n adik aku kan share beg yang sama untuk simpan sandal. tapi sandal aku je yang ilang... nampak tak? sebab intention aku yang jahat tu terus sandal aku ilang. so, aku pun terus la pi kedai kasut. agak malang, walaupun aku berkaki ayam, tokeh kedai tu tetap tak mengurangkan harga sandal yang aku beli.....

ish ish mmg aku insaf....

berJUVANEX

Juvanex adalah produk untuk detoks untuk 7 hari. cara nak gunakan dia ialah dengan membancuh 2 sachet Juvanex dengan 400 ml air masak. pastu shake2 botol juvanex tu da minum... senang? ye senang... 1 minum 2 kal. 1 waktu pagi 1 lagi lepas makan malam.. disebabkan bulan ni bulan ramadhan, lagi la mudah. aku amik selepas bersahur dan selepas berbuka.. actually, dalam kotak juvanex ni turut dibekalkan menu makanan untuk sepanjang tempoh 7 hari mendetoks. tapi aku tak ikut sangat pun. yelah da la posa.. takut tak larat. dalam pamplet tu pun da cakap kite boleh makan cam biasa sepanjang tempoh 7 hari tu.. may be next time aku amik juvanex ni aku akan ikut menu dia.. may be... ok mari bace ape terjadi pada aku sepanjang hari2 aku mendetoks


Hari #1
*lepas bersahur terus pi toilet.. (sangat mudah membuang da keluar.. yucks je dengar kan)
* membuang big water 1 kali
*kerap membuang air kecil
*asik la terkentut dan sendawa
* perut berbunyi2 (ke pasal aku puasa)

***** hari ni sekali je pi toilet atas tujuan membuang air yang big. macam aku tulis kat atas tu sangat mudah kuar. bagi org yang susah nak membuang, aku sangat happy... tapi aku takde la terberak2 kena cirit birit...

Hari #2
* cam 1st day, elok minum lepas sahur je 5 minit kemudia aku pi toilet untuk membuang big water.
*amat mudah membuang dan hanye membuang 1 kali je.
*lepas berbuka takde pape effect la pulak.. semalam pun sama. (may be sebab aku berpuasa, lepas so isi perut mmg kosong jadi tak de nak buang pape)
* kerap kentut puff paafff puff.. mmg kaw2 kua. tapi nasib masa tu aku sengsorang.. kalau yang dengar pun encik suami jek.. terperanjat dia.. hahaha
* kerap sendawa jugak...

Hari #3
* mengulangi proses yang sama bagi hari #1 dan hari #2.
*pening2 kepala yang ringan (bukak migrain ye.. kalau migrain aku mmg takleh buat 1 keje pun)
*mengantuk giler...
* badan rase penat (mungkin sebab hari ni aku kena mengajar.. mase day#1 sekolah aku amik cuti 1M 1 S 1 Malaysia.. day #2 lak gi sekolah tapi tak mengajar sebab ade je aktiviti budak2 aku involve hari tu)

****** dalam pamplet tu ade cakap mmg normal untuk rase penat dan pening kepala pada awal pengambilan. tapi aku ni da hari ketiga baru ade simptom2 tu.. nasib very mild jek


Hari #4
* masih sama sperti yang sebelum ni.. cuma ade sedikit tambahan.. badan rase ringan... :-). sangat mudah nak bergerak.

****** tapi aku macam tak puas hati sebab bile amik time sahur aku buleh je pi wat pr0ses penyahtinjaan tu. tp lepas berbuka macam takde pape pulak...

Hari #5
* lepas sahur aku amik cam biasa.. n secara normal nye aku ke toilet.
* da kurang kentut n sendawa
* kerap buang air kecik lagi
* takde pening2 (pening2 tu hanye berlaku pada Hari #3 je)
*lepas berbuka lak, aku tak terus amik Juvanex. tunggu beberape jam lepas berbuka baru aku amik.
*pembuangan big water berlaku 2 kali.

********* agaknye mmg betul teori aku. sebelum ni lepas berbuka terus consume Juvanex tapi tak buang pape sebab perut aku kosong jadi mmg takde bende nak dibuang. bile hari ni aku amik juvanex lewat selepas beberapa jam waktu berbuka baru berlaku proses penyahtinjaan kali kedua.. mmg kuar berlendir2 (just macam yang ape kawan aku cakap.. sebelum ni dia cita kuar kaler kuning berlendir2 tapi aku pelik gak apsal aku tak cam tu... woooohooo badan aku ni mmg lambat sket la nak memproses.. )


Hari #6 (hari ni la)

*macam biasa lepas bersahur aku bancuh, and shake shake... terus ke toilet... malam kang aku update ek ape berlaku...


to be continued....




Juvanex...

Salam,
bile tiba bulan ramadhan, maka ramai la yang nak amik kesempatan untuk menurunkan berat badan.. sorang kawan kat sekolah aku penah cita dia ade detoks badan ngan Juvanex.. dia kate mmg perut dia flat dan kekal bertenaga sampai kawan2 ingat dia amik pil kuda... (kawan aku tu budak lagi.. baru posting.. baye2 adik bongsu aku je).. sebelum ni pun encik suami aku ade tunjuk iklan juvanex kat newspaper. ade gambar senior dia kat UTM yang bagi testimoni Juvanex ni. aku pun cam interested le jugak. da 2 bulan survey produk ni. tgk harga mak aii RM150 tu... aku kan kedek sket.. nak beli barang sendirik pun berkia. tapi barang untuk anak mmg tak berkira.. biase la mak mak orang ni kan..

pastu encik suami cakap tak payah le nak berkira.. barang untuk diri sendiri je pun.. hokeyh, terus la aku pi beli. beli kat watson. Murah jek RM108. harus la aku suke... sebab survey kat jusco 159 harge dia.. memula tu aku ingat Juvanex ni produk untuk kuruskan badan. tapi lepas bace pamplet dalam kotak dia baru aku tau dia ni produk untuk buang toksin. tapi ramai pengguna Juvanex ni cakap dalam pada deorang detoks ni deorang turun berat badan... ok la tu kan.. sebab aku ni mmg bermasalah nak melakukan proses penyahtinjaan. seminggu paling kerap pun 3 kali jek... dasyat kan? jadi inilah mase nye nak membuang segala2 nye.. maka.. hari selasa lepas bermula la journey aku sebagai pengguna produk Juvanex. nnt aku cita nye day by day ape yang berlaku..

Thursday, 4 August 2011

cara mengurangkan masa menggoreng ayam


wah wah kengkonon nak share petua la kat sini... sementara nak tunggu sistem SAPS ni nak loading.

normally kalau nak menggoreng ayam mmg memakan masa nak tunggu ayam tu siap kan? tak tau la bagi korg. tapi bagi aku mmg boring nak tunggu ayam tu siap goreng... nak2 masa menggoreng tu 2 budak kicik itu mintak macam2... tapi kalo korang ade deep fryer maybe takde masalah la kot..

petua ni aku dapat dari sorang kakak mase aku duduk uk dulu.. cara nye?

1. korang gaul la ape yg korang nak letak kat ayam tu.. kalau ayam goreng style bodoh2 je cuma perlu ayam, serbuk kunyit n garam kan..

2. lepas da gaul tu, sila masukkan dalam bekas yg microwaveable...

3. masukkan bekas yang microwaveable tu ke dalam microwave oven. temperature letak high. time letak dalam 10 minit. chalow.. pi buat keje lain..

4. goreng ayam macam biasa...

simple kan? bile korang masuk ayam dalam microwave, korang leh wat bende lain. masa menggoreng pun dapat dijimatkan.. buleh try kalau tak pecaye.. pastu jangan lupe bagi komen samada betul ke tak petua aku ni.. cewwah...

Wednesday, 3 August 2011

ramadhan oh ramadhan

alhamdulillah da 4 ramadhan...
actually aku ade nak share some stories aku masa kat tanah suci. tapi KIV dulu la..
buat sementara waktu nak imbas ramadhan2 dulu.. the best ramadhan yang aku akan ingat sampai bile2 so far ade 2. ramadhan sedih ade 1 jer..

ramadhan gembira ialah semasa zaman belajar kat utm... seronok sangat pi pasar ramadhan. masa tu depa panggil pasar ramadhan nye short form as PARAM. seronok pi param sbb leh cuci mata... sambil2 tu usya2 jugak kot2 tersempak ngan pakwe kan.. hahaha... pakwe nama je duduk menyewa 1 blok kat melana. tapi kami bukan type dating sakan tetiap hari. life sendirik2. study sama2 kat psz pun tak penah tau.. huhu

ramadhan kedua yang best bagi aku adalah ramadhan di perantauan.. seronok merasa pengalaman baru... harap2 ianya akan berulang kembali secepat yang mungkin.. ameen (aku da malas nak hadap kerje pengkeranian yang tak sudah2).


ramdhan yang tak best? huhu ramadhan masa tahun 2007... haikal lahir on 13 ramadhan.. eh korang jangan salah paham. bukan sebab haikal lahir yang menyebabkan ramadhan tahun tu tak seronok. tapi yang tak seronok nye ialah sebab aku ditinggalkan oleh pakwe masa zaman utm dulu yang kini naik pangkat jadi sugarhubby. elok jek 2 minggu lepas haikal lahir, dia da fly sambung master.. tu yang sedih tu...

ok itu jer aku nak cita... walau pun aku ade banyak bende nak ditaip, tapi aku kekurangan masa nak menaip... ok ye.. tata Selamat Berpuasa semua...

Wednesday, 27 July 2011

Kelebihan Masjidil Haram dan Mekah

Kelebihan Masjidilharam:

Allah Taala juga menamakan Masjidilharam atau Kaabah dengan Baitul Atiq kerana Dia telah membebaskannya dari bala tentera (bergajah), oleh itu bala tersebut tidak menimpa Kaabah. Allah telah menghantar burung Ababil ke atas Abrahah dan tenteranya ketika cuba membinasakan Kaabah. (Dinamakan dengan Baitul Atiq juga) kerana Allah membebaskan pengunjung-pengunjungnya dari api (Neraka) apabila kematian mereka ketika berada dalam mentauhidkan Allah serta mengikut NabiNya (Islam). Kaabah dibina oleh bapa sekalian nabi-nabi iaitu Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s. dengan petunjuk daripada Allah s.w.t berpandukan firmanNya:

Yang bermaksud: Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail meninggikan binaan asas-asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu, sambil keduanya berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Dengan ini bapa sekalian nabi-nabi telah membina masjid yang paling mulia di kawasan yang paling mulia. Allah Taala mengkhususkan Masjidilharam dengan tidak boleh bersusuh payah untuk bermusafir melainkan kepadanya (Masjidilharam), Masjid Nabi dan Masjidilaqsa, sebagaimana (dikhususkan juga) dengan digandakan pahala sembahyang di dalamnya dimana sembahyang di Masjidilharam (digandakan) dengan seribu sembahyang.

Yang bermaksud: Aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung, dengan rupaNya yang Maha Mulia, kekuasaan yang azali dari Syaitan yang direjam. Segala puji bagi Allah, dengan nama Allah wahai Tuhanku selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.a.w). Tuhanku ampunkanlah dosa-dosaku dan bukakanlah untukku kesemua pintu rahmatMu.



Info untuk dikongsi... Kelebihan Berada di Tanah Suci Mekah

1. Tanah Suci Makkah merupakan semulia-mulia bumi tempat lahir junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

2. Sesiapa yang beribadat di Masjidil Haram di hadapan Baitullahil Haram di mana pahalanya menyamai atau melebihi sembahyang seratus ribu sembahyang di masjid lain.

3. Kaabah (Baitullahil Haram), kiblat seluruh umat Islam dalam sembahyang di mana memandang Kaabah sahaja akan mendapat 20 rahmat, jika bersembahyang kepada-Nya akan mendapat 40 rahmat dan jika melakukan tawaf akan mendapat 60 rahmat.

4. tempat-tempat yang paling mustajab berdoa seperti di Multazam, di Hijir Ismail, di Telaga Zam-Zam di mana airnya menjadi penawar kepada segala penyakit dan menjadi sepertimana diniatkan.

5. Dapat menjadi tetamu Allah atau tetamu Al-Rahman yang akan diperkenankan segala permohonan dan diampunkan jika memohon keampunan.

Tiba di Mekkah

sambungan dari kisah dahulu...

selepas bermiqat, kami pun bertalbiah beramai2... pastu Ustaz Kahar (ahli rombongan) bagi sedikit tazkirah semasa dalam bas. serius cakap, jiwa sangat tenteram je sepanjang perjalanan. walaupun dalam hati ade sedikit perasaan berdebar2... tapi disebabkan perjalanan tu jauh lagi, tanpa disuruh, memang confirm la aku tido kan.. da nak dekat2 sampai Mekah baru tersedar. itu pun masih mamai2.. sampai da lewat jugak la. almost midnite. masa nak masuk kota mekah ade doa yang telah diajar. kalau tak hafal pun takpe sebab dalam buku panduan ade doa tu.

sesudah sampai, kami semua check in hotel dulu da freshen up... lepas tu solat jamak takhir untuk magrib dan isyak. lepas settle semua, kami semua berkumpul semula di dobi. bersiap sedia untuk menunaikan umrah yang pertama... kebetulan hotel kami dengan masjid jarak dia hanya lebih kurang 10 minit jalan kami... berdebar sangat masa tu. mengantuk dan letih pun iye jugak. bile da hampir sampai dengan pintu masjidil Haram, subhanallah... cantik. terang benderang sangat. kebetulan kami masuk ikut gate King abdul aziz. so, memang nampak menara jam yang tinggi tersegam indah... walau pun waktu tu da tengah malam, tapi manusia masih ramai lagi kat situ. bile kaki melangkah masuk ke dalam masjid, aku rase macam mimpi sangat. Kaabah ade di depan mata. macam tak percaya akhir nye aku berdiri mengadap Kaabah. terus aku baca doa melihat kaabah. Bermimpikah aku? sampai sekarang, setiap kali kalau orang tanye pengalaman aku melihat kaabah dan bercerita pengalaman berada di masjidil haram, memang confirm air mata aku akan mengalir... (sob sob sob.. ye sekarang pun saya sedang menangis). nak2 kalau masa solat. ya Allah, aku masih terbayang2 Kaabah di depan mata. Indahnya kenangan di sana.

sebelum menunaikan umrah, kumpulan kami da pakat2 berpecah kepada kumpulan yang lebih kecil supaya takde yang hilang or sesat. itu pun, kalau korang nak tau, sebaik sampai Mekkah, ade sorang ahli rombongan yang hilang. aku pun tatau camne dia hilang n camne dia boleh dijumpai semula.

mula2 kami bertawaf. yakni mengelilingi Kaabah 7 kali bermula dari sudut hajarul aswad. selepas selesai bertawaf, digalakkan berdoa di multazam(ruang di antara hajarul aswad dan pintu kaabah). multazam ni antara tempat2 yang mustajab doanya. selepas berdoa, digalakkan menunaikan solat sunat tawaf di belakang makam ibrahim. seterusnya bersonat sunat di dalam hijr ismail.

masa first time bertawaf sangat takut kalau2 terbatal wuduk sebab nanti terpaksa berwuduk semula sedangkan orang lain selesai tawaf. lagi pun tempat wuduk untuk perempuan mmg takde.. kalau nak ke tandas, mmg tak digalakkan. selain tu takut jugak bile orang ramai bertawaf dan saling bertolak2, takut bahu kiri da tak setentang dengan kaabah. so, mmg aku berhati2 sangat masa nak tawaf...

Syarat sah bertawaf :


•Suci daripada hadas dan dalam keadaan berwuduk
•suci badan / pakaian / tempat tawaf daripada najis
•Menutup aurat seperti mana dalam sembahyang
•Bermula daripada sudut hajarul aswad dan berniat tawaf jika tawaf Wada’ / Sunat/ Nazar
•Menjadikan Baitullah di sebelah kiri dan berjalan ke hadapan
•Berjalan bertujuan tawaf bukan bertujuan lain (contoh nye nak mengejar laki korang yang berjalan terlalu laju)
•Cukup 7 kali keliling dengan yakin
•Dilakukan dalam Masjidil Haram dan di luar dari Hijir Ismail / Syazarwan

Antara perkara-perkara sunat semasa Tawaf :

•Berjalan kaki
•Beridtiba' (memakai ihram dalam keadaan bahu kanan dinampakkan), sunat bagi lelaki pada tawaf yang diiringi dengan saie
•Istilam Hajarul Aswad atau melakukan isyarat tangan dengan tapak tangan ke arah Hajarul Aswad
•Tawaf dengan tawaduk dan khusyuk
•Berdoa atau berzikir semasa tawaf

aku prefer bertawaf sorang2 walau pun pegi masjid ramai2. maksudnye, lepas niat tawaf, sendiri2 bertawaf tanpa tunggu sape2. abis selesai tawaf, aku akan janji dengan adik n suami aku untuk tunggu kat 1 tempat yang setentang dengan hajarul aswad di bawah lampu hijau... lampu hijau ni penting, sebab nye lampu tu akan menentukan kita da selamat tawaf 1 pusingan dan bakal masuk pusingan yang seterusnya... bile semua da ade kat lampu ijau, kami pun pegi ke rukun umrah yang seterusnya... iaitu bersaie

lepas selesai melaukan tawaf umrah,, boleh la menuju tempat bersaei pulak... bersaie dari safwah ke marwah. alhamdulillah, tempat bersaei sangat selesa. da takde lagi insiden kena langgar dengan wheelchair or kena tolak degan jemaah2 lain. cuma nye ape yang boleh aku kongsikan dengan korang, bersaei ni lebih penat dari bertawaf. sedangkan aku bayangkan tawaf lagi susah dari saei. cam yang korang tau, saei kena berulang alik dari safwah ke marwah 7 kali. 1 round tu lebih kurang 750 meter jarak dia... tapak kaki memang agak sakit dan betis cam nak cramp jugak la... cuma nye, kalau sesape rase penat, buleh berhenti kejap.. nak tido dulu pun takpe. then sambung semula.. air zam-zam lak mmg sentiasa ada kat situ... buleh cuci muka kalau mengantuk... pastu, masa bersaei ni, kalau wuduk da batal pun takpe.. masih sah lagi ibadah korang tu...

masa 1st time aku buat umrah, aku selesai bersaei pukul 3 pagi... selesai bersaei? what's next?

Bertahalul!!!
bertahalul bermaksud keluar dari ihram umrah dengan cara memotong sekurang2nya 3 helai rambut. sebelum menggunting rambut, kena baca niat nya.. bila selesai bertahalul, bermakna sempurnalah umrah yang pertama... semoga umrahku diterima. ameen...






menara jam...
terpaksa tepek muka dak ni sebab
camera aku da ilang... so, gambau pun elek.





ramai kan?





saei...






berdiri di bukit marwah..
selepas selesai bertahalul...




lampu ijau...
tempat berkumpul selepas selesai tawaf

Tuesday, 26 July 2011

miqat di Bir Ali

salam...
da lama nak continue update kisah kat tanah haram.. tapi disebabkan kesuntukkan masa. jadi niat tu tak dapat di tunaikan... so, mari sambung cerita ceriti itu...

selepas 3 hari berada di Madinah, ahlil rombongan haji yunus ni pun mula la nak berangkat ke kota suci Makkah al-mukaramah. selepas solat zohor, kitorang pun naik bas dan bertolak ke Mekah. tapi, kena singgah ke satu tempat yang nama dia Bir Ali. perjalanan dari Madinah hanya la 15 minit saja. Jemaah dari Madinah akan bermiqat di sini.

bermiqat bermaksud tempat yang telah ditentukan syarak untuk berniat ihram. sebelum bermiqat, kami menunaikan solat sunat tahiyatul masjid dan solat sunat ihram. lepas tu sama2 berniat ihram atas bas. selepas berniat ihram, sila jaga pantang larang umrah...masa kami sampai Bir Ali tu kebetulan da nak masuk waktu Asar. jadi, walau pun semua da naik bas, driver bas suruh kami turun semayang asar dulu. pastu buleh la kami semua berangkat beramai2 ke Tanah suci Mekah... perbanyakkan lah bertalbiah

Labbayka Allahumma labbayk....





satu-satu nye gambar di Bir Ali dalam simpanan

Monday, 4 July 2011

Madinah!!!

after the long long hours journey.. alhamdulillah, akhirnye sampai gak kat madinah. sampai around 5 pagi. bile bukak mata masa bas tengah berjalan lagi.. nampak masjid nabawi... subhanallah... cantik sangat. lampu terang benderang... masa tu orang da start ramai. da sesak da... tapi kami tak pi masjid. check in hotel dulu. da la masa tu subuh da nak abis... so, stakat solat subuh kat hotel je la. itu pun kelam kabut sebab pembahagian bilik. sape yang share 1 bili 2 orang je yang baru dapat kunci. termasuk le aku yg sebilik berdua tu... yang blum dapat kunci pakat2 tumpang solat kat bilik orang2 yang share bilik berdua... huhu time kalut2 ni la tudung itam aku ilang.. da tertukar dgn orang lain. tapi belasah jela

lepas selesai solat, ketua rombongan (aku panggil dia haji yunus) btau dalam 0730 hrs kaum2 wanita kena berkumpul sebab nak pi raudah. kalau pi lambat nnt panas.. aku pelik gak, panas ke pukul 7.30 pagi.. geghupoe nye.. memang panas... hihihi...

raudah ni adalah merupakan satu tempat yang sangat mulia di dalam Masjid Nabawi. Selain menjadi lokasi Rasulullah SAW dan para sahabatnya beribadah, raudah jugak merupakan tempat turunnya wahyu kepada baginda. dia juga dikenali sebagai taman syurga.

bagi kaum lelaki, depa boleh masuk raudah anytime. tapi bagi kaum perempuan dia ade waktu2 tertentu je yang dia buleh masuk. jadi kena ambil peluang yang ade la.. kat raudah ni tempat yang paling mustajab untuk berdoa. alhamdulillah, aku dapat masuk 3 kali. nak tau kalau kite da masuk kawasan raudah senang je.. sebab nye carpet kat masjid ni suma kaler merah. carpet kat raudah je kaler ijau... so, kalau sampai kat situ, ape lagi, jangan lupe solat sunat dan banyakkan berdoa...

sebelum sampai raudah, para pengunjung akan diasingkan. maksudnye jemaah dari malaysia n indonesia akan dikumpulkan setempat. dari arab (iran, iraq, jordan dll) lak dikumpulkan dalam 1 group. yang dari india, pakistan n bangladesh lak 1 group yang lain... bukan ape.. jemaah arab suma nye saiz besar2... ganas2 lak.. kalau masuk raudah degnag diorang mmg parah le kena tolak...

yang unik nye, penjaga masjid kat masjid mabawi ni pandai cakap melayu. so sangat mudah la kite nak tunggu isyarat untuk masuk ke raudah. 1st time masuk raudah, memula kitorang kena tunggu jemaah arab selesai. sementara tunggu tu sempat la solat tahiyatul masjid and bace yassin. pastu adik aku cadangkan kitorang wat sujud syukur... masyaallah, airmata aku masa tu toksah nak cakap.. rase sedih, terharu dan bersyukur sangat sebab dapat menjejakkan kaki ke masjid rasullah dan menjadi tetamu rasullah SAW.

selain dari masjid nabawi yang cantik, kitorang ade gak ziarah beberapa tempat yang lain di sekitar madinah antaranye

• Masjid Kuba’
• Masjid Kiblatain
• Medan Uhud
• Medan Khandak ( Masjid Tujuh )
• Pasar Tamar

sedikit info untuk dikongsi KELEBIHAN MASJID NABAWI

*Dari Abu Hurairah Radiallahu Anhu dari Nabi Muhammad Sallallhu 'alaihi Wasallam sabdanya : "Tidak sepatutnya ( bersusah payah ) keluar belayar ( untuk menziarahi mana-mana masjid ) kecuali ( pergi ) ketiga-tiga buah masjid ( yang berikut ) : Masjidil Haram di Mekah, Masjidir Rasul ( Masjidi an-Nabawi di Madinah ) dan Masjidil Aqsa di Palestin." Hadis Al-Bukhari

*Dari Abu Hurairah Radhiallahu Anhu Rasulullah saw telah bersabda "Melakukan sekali sembahyang di dalam masjidku ( Masjidil nabawi di Madinah ) ini adalah lebih baik daripada 1 000 kali sembahyang dalam masjid yang lain melainkan Masjidil Haram."

*Dari Jabir Radhiallahu Anhu; bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda "Satu sembahyang di masjidku lebih afdhal daripada 1 000 sembahyang di masjid-masjid yang lain kecuali Masjidil Haram di Mekah dan satu sembahyang di Masjidil Haram pula lebih afdhal daripada 100 000 sembahyang di masjid-masjid yang lain."











pekena teh arab kat ladang tamar




masjid qiblatain





masjid nabawi





makam para syuhadah
saidina hamzah turut dikebumi di sini


masjid quba



the journey MELAKA - KUANTAN - KL (KLIA) - COLOMBO - JEDDAH - MADINAH

hambek ko.. panjang giler perjalanan sebelum sampai ke Madinah. journey dari melaka start pada 25052011 (rabu) menuju ke Kuantan... kuantan? apsal kuantan? nape tak direct pi kl? huhu sebab nye aku nak pi anta anak2 tercinta kat umah parents aku. lagi pun mmg aku ngikut rombongan umrah dari kuantan... so, after school hari rabu tu kami pun berangkat ke kuantan. sampai kuantan da malam..

the next day nye pulak 26052011 (khamis), aku ngikut rombongan naik bas dari kuantan ke KLIA. bertolak dalam jam 2200. dalam bas mmg bantai tido je. sebelum naik bas ade la sesi air mata. sedih nak meninggalkan bebudak tu... tapi kejap je. bile sampai klia, perasaan nak buat umrah berkobar2. sampai klia lak pukul 2 pagi. flight aku dijangka berlepas at 0910 hrs. lama giler. sakan meround dalam airport tu. ahlil rombongan lain bantai tidoq...

cut the story pasai klia, so on 27052011 (jumaat) kami pun bertolak ke colombo, sri lanka. sebab naik airlanka. jadi musti la transit kat sane.. selepas 5 jam dalam flight yang mane pramugari2 nye pakat tayang perut, kami pun sampai colombo. transit 4 jam tapi flight delay... huhu dekat 6 jam meround dalam airport dia.. da la airport kecik. nak dapat makanan halal pun susah... kebulur la kami.... yang banyak terjual kat airport tu ape lagi kalau bukan ceylon tea... da nama pun negara sri lanka kan... tapi ade benda yang buleh diambil iktibar mase transit kat sini... nnt2 aku story..

lepas transit dan kebulur giler kat colonbo, akhir nye at 1800 hrs, flight kami take off to jeddah airport. masuk dalam kapal terbang terus depa hidang makanan. alhamdulillah. kari depa mmg power... lepas kenyang harus la tido... entertainment dalam flight sangat la boring. lagi pun otak da set nak pi wat ibadah. hiburan mmg da tak ingat da time tu.. berdebar2 ok..

akhir nye!!! lepas 4 jam dalam flight, kami pun landing bumi arab saudi dengan selamat pada 2230 hrs 27052011 (sabtu) masa tu kitorang kuar kat international terminal. mase balik kami kuar melalui terminal haji. so orang tak berapa ramai... rase nye itulah hari yang paling panjang dalam hidup... bile sampai airport jeddah, ade la ahlil rombongan yang tak dapat beg.. so, kena la tunggu... tunggu nye tunggu dekat 1 jam akhir nye dapat kuar terminal... nak pi tunggu bas lak.. sebab kami tak pi masuk mekah. kami pi madinah dulu. Jeddah - Madinah makan 6 - 7 jam naik bas.. auwww... mmg rase penat sangat... bas pulak mase tu lambat sampai. so duduk la merenung nasib kat situ. sempat gak beli sim card arab. pakai line zain.. tringat kat maher zain. hahaha.. lepas beli tu kami la pi promote kat ahli rombongan yang lain tentang sim card murah. sbb nye masa dalam terminal sim kad mahal..

dalam rombongan tu kire aku, encik suami n adik aku la yang paling muda remaja. yang lain2 suma pangkat abang2 kakak2... kebetulan gak kitorang bkn penduduk kuantan. so mmg tak kenal la sesape dalam rombongan. ahli rombongan lain mmg da kenal sebab depa ade attend kursus sesama. and mostly depa kakitangan awam. ketua rombongan tu lak bekas kakitangan awam... mase tu la sesi bersembang giat dan rancak di jalankan.

tunggu nye tunggu akhir nye bas pun sampai.. membawa kami ke destinasi yang tak lain dan tak bukan... Madinah al munawarah.



transit colombo...
ni je satu2 gambar yang ade.
da la gelap..
gambar lain gagal diselamatkan..
kamera aku ilang kat mekah...

Wednesday, 29 June 2011

cerita ceriti hari ini

salam..

lame bebenau tak berblog ni seyh.. bukan tak mau.. tapi bz gilos babas..
almost everyday bertapa kat sekolah. and every saturday asik kena pi sekolah. da rase macam loser. takde life. asik keja ja. sampai ade 1 day tu balik keje terus sambung keje kat umah. lepas dinner sambung keja. tak hadap anak2. sampai anak da tido. ape nye mak le camni...

ok, malas nak cita pasal keje. wat hangen satu badan jek.
macam aku nye previous post, aku da nak masuk 3 minggu balik dari mengerjakan umrah.hajat di hati memang nak share pengalaman berada di sana. dari day 1 until the end of the umrah journey. paling koman pun cita pengalaman kat madinah and makkah. tapi, tak sempat. sebab? keje.. (bluwek nyampah cakap pasal keje).

kalau nak cita panjang sangat aku pun macam takde mood. so, nnt dalam aku nye next post, insyaallah aku cita bende2 yang aku alami kat sane yang sangat2 memberi pengajaran.

before aku tutup post ni, ape yang aku leh cakap kan berada kat sane memang sangat2 seronok dan tenang. lupa segala tekanan dan keje (tuhakk ptuihhhh. benci nak cakap pasal keje)) jadi, dari pengalaman atu, aku nak seru.. (ecewah seru konon)
aku nak seru kat sesape yang berkemampuan baik dari segi harta dan masa,, ade baik nye korang pi umrah. pastu aku gerenti, korang akan nak pegi lagi. confirm!!!!






Labaik Allahuma Labaik
Labbaika la shareeka laka labbaik,
Innal hamda wal ni’matha laka wal mulk laa shareeka lak




mode : kerinduan dan kesayuan...
semoga aku akan dijemput -Nya ke sana lagi




Ameen







Wednesday, 25 May 2011

less than 48 hours...

salam...
Kurang dari 48 jam lagi sebelum aku berangkat ke tanah suci
untuk mengerjakan ibadah umrah... Skang ni aku on da way ke
kuantan. Nak hantar anak-anak ke umah parents aku.

Esok malam lepas isyak, akan berangkat ke klia. Pepagi lusa,
insyaallah, berlepas ke jeddah.

Doakan semua selamat...

Tuesday, 10 May 2011

semakin berdebar

masa berjalan semakin pantas... kejap da bulan mei. lagi 2 minggu... insyallah lagi 2 minggu akan ke sane. macam2 perasaan ade. berdebar sangat. harap semua nye akan ok...

weekend lepas ketua rombongan datang umah. dia macam bagi short course.

antara ayat yang dia cakap yang menyentap kalbu aku lebih kurang camni la


"antara, berjuta orang,

tapi kenapa kite yang dapat pegi ke sane?

tak semua orang dapat pergi ke sane.

ade orang, banyak duit, tapi tak jugak dapat sampai ke sane.

tapi, kite ni, yang biase2 aje, alhamdulillah dapat peluang ke sane."


"Anda adalah insan yang dipilih oleh Allah untuk menjadi tetamu-Nya.

jadi gunakan peluang yang ada"


fuh, betul gak ape dia cakap.


.........................................................................................





hari tu abah dah try explain kat si abang.

ayat dia lebih kurang camni

"haikal, nanti abah dengan mama nak pegi jalan jauh.

haikal dengan iman kena duduk dengan nenek n atuk"




uwaaah......

terus air mata aku jatuh berjurai-jurai.

seumur hidup tak penah 1 hari pun berpisah dengan diorang.

semoga aku tabah.

semoga mereka akan paham


Ya Allah, kau lindungi dan
peliharalah mereka
AMIN
..........

Friday, 8 April 2011

Tak hagak-hagak

ape agaknye tindakan korang bile dengar anak bujang ngadu cenggini
"abah, iman cakap abah bodoh"


aish...

hagak-hagak le nak oi...

adik kamu tu baru reti sebut word yang simple2.

camne lak dia boleh kuar statement cenggitu...


nampak nau dia nak pekenakan adik dia.

konon2 nanti adik kena marah sebab sebut perkataan

"BODOH".


respon si abah?

"ish, ish ish.. pandai nye iman"


hahaha

anak bujangku,

udah2 le nak pekenakan adik kamu yang cuma sorang tu...

Friday, 1 April 2011

Perlawanan bola baling kawasan ayer keroh

sila klik pada gambar untuk mendapat

pandangan scoreboard yang lebih jelas



motif gambar ini diupload adalah untuk menunjuk-nunjuk scoreboard.

team kuning tu ofkoz anak didik aku.

score nye harus la bukan yang 0 tu ye.

team yang kena tibai 0 ni lak adelah sekolah yang aku bakal

nak mintak tukar next year.

haish... mencabar ni.

hehehe


ok la nak cita sket,

this week bz giler ngan handball.

alhamdulillah sempat sampai quarter final jek.

mase quarter final kalah tipis 1-2.


muke bebudak aku sedih jer.

nak wat camno kan. takde rezeki...

sila berjuang masa netball nanti.


this year first time diberi penghormatan untuk latih bebudak handball.

sumpah, aku tak penah main handball. tapi penah tengok la orang lain main.

asik train netball aje. rupanye best gak main handball ni.

perlu stamina dan ketangkasan.


so next year kalo nak bagi aku latih team handball,

aku terima ajer...


Thursday, 24 March 2011

Assalamualaikum...

teacher Mila...
yang cantik...
yang lawa...
yang comel...
yang kiut...
yang gebu...
hah itu la dia yang berlaku semasa
aku melangkah kaki masuk dalam kelas 5 Arif.
actually lepas aku masuk kelas, semalam pun diorang da bodek teacher mila ni.
tapi semalam cuma kuar ayat power "yang cantik" je...
aku pun jawab salam pastu cakap terima kasih..
hari ni bile masuk kelas,
aku memang da target sah2 depa nak ulang ayat power semalam.
so awal2 lagi lepas diorang cakap
"assalamualaikum teacher mila"
aku trus angkat tangan.
konon nak berentikan ayat2 bodek bebudak tu.
tapi tak berjaya.
makin panjang berjela ade la.
yang tak tahan tu ayat yang last sekali
"yang gebu".
i was like...
what? gebu?
weh, mane la korang dapat perkataan tu kan.
sabar je la..
kelakar jek bebudak ni...
tapi aku tanak letak kat fb
sebab berjela anak murid aku dalam friend list fb.
dedulu memang tak approve request bebudak ni.
tapi pikir nye pikir,
elok gak accept request depa.
senang nak siasat perangai masing2.
last year mase demam world cup,
ade sorang murid kantoi update status pukul
2 pagi.
esok nye pi sekolah homework tak siap!!!
memang free2 la kena kan..
hi hi hi

Wednesday, 23 March 2011

tension

hari ni hari rabu... tapi banyak perkara yang buat aku tension sementara nak tunggu hari jumaat. antara nye

1. hari isnin kelmarin bukak2 sekolah jek konon nak melawa semacam. alih2 je baru tau diri ini bakal menjadi guru bertugas mingguan. paling tak leh blah tu aku baru tau yang aku bertugas masa kat tapak perhimpunan... ish ish ish... da la pi tapak perhimpunan lambat. sebab pi mengisi perut bersarapan di kantin. sumpah aku terlupe aku patut bertugas. selalu nye memang ramai cikgu2 yang lupe. tapi bile da perhimpunan baru sedar diri. dan, selalu nye tak sape pun nak marah. alih2 bile aku bertugas jek, aku kena marah sebab lupe... uwaaahhhhh... memang rase cam nak nanges ok... aku kan over sensitif. serius aku tak leh terima orang tu marah aku.. pada aku, dia kan professional, so patut be professional and act professionally la... kan elok kalau ditegur dengan cara berhemah. selidik nye selidik rupe hari ni baru aku tau yang dia geram kat orang lain. tapi aku yang jadi mangsa....

2. aku tension sebab aku rase life aku terkejar-kejaran... pegi sekolah berkejar2.. duduk umah pun sama... uuuwaaah.... saye nak pegi holiday!!!! encik suami cam tak paham lak... pastu kadang aku rase penat sangat.. 24 / 7 tak henti2 berfikir dan bekerje... tolong!!! tolong!!! agaknye memang gitu la kan nasib ibu yang bekerje... sabar... aku slalu ingatkan diri supaya bersabar.. kadang terlepas gak amarah tu kat orang dalam umah ni...

3. perlawanan bola baling makin dekat... masa cuti bebudak training bola jaring jek. pastu mostly bebudak player netball ni jugaklah player handball. tadi pi sekolah baru dapat tau yang hari jumaat yang patut training netball tapi dibuat friendly match handball dengan sekolah2 lain. hari isnin pun sama. yang wat aku sentap, guru penasihat merangkap jurulatih tak diberitahu pun... hari isnin hari tu bebudak , suma main cam kayu. dan semesti nye kalah!!! semua doq berkumpul nak kejar bola cam da lupe ape yang diajar. aku tak marah bebudak aku kalah. yang aku marah, org yang atur perlawanan tu tapi tak bagitau jurulatih. pastu bile bebudak aku kalah, siap kuar statment "sape jurulatih diorang ni.. tak berlatih ke ape?" hello, siap kuarkan statement kitorang tak turun padang tgk anak2 buah bermain. ish bengang sangat... erm buleh aku tanye kenape korang wat hari isnin? korang wat hari isnin memang kitorang tak turun la padang. sebab latihan kitorang hari selasa... tapi, kalau korang inform kat kitorang yang hari isnin tu korang ade arrange kan friendly match, semestinye la kitorang turun padang. sape la kejam sangat tak nak tengok anak murid sendiri main kan.. at least buleh jugak kitorang analisis permainan bebudak tu utk dibaiki sebelum game. sape suruh tak berbincang? huh... jangan la sesuke sesuki melabel orang... kalau la aku ni memang tak bagi komitmen takpe la.. ini mase cuti pun aku tolong gak turun padang latih budak netball. padahal aku ni bukan jurulatih netball.. nama aku takde pun kat netball tu.. tapi sebab minat, aku turun jugak padang tu...

4. aku bengang ngan pengarang jantung 6 azam. semalam ajar addition of fractions with the same denominators... suma orang paham... buleh buat.. sipa tak sabar2 nak mintak homework. so semalam aku blk umah dengan perasaan berbunge2 suke hati... siap berangan hari ni nak continue ajar addition of fraction with different denominators pulak. tetibe hari ni bile masuk kelas nak tgk homework diorang buleh lak yang siap cuma 3 orang. hangen ok... last aku suruh diorang duduk and aku panggil bebudak yang 3 orang tu je datang kat meja guru... aku just ajar yang 3 ketul budak tu aje... pastu aku tulis soalan kat papan hitam. suruh siapkan dan hantar esok... sebabkan geram sangat lps soalan yang last aku tulis "kalau rasa diri tu da pandai, tak payah buat". sakit hati betul aku ngan kelas yang 1 tu...

hah so far itu aje la sebab2 aku tension... sebenar nye minggu ni plan nak habiskan kutip analisa markah prestasi 1 jek.. tapi bile da jadi guru bertugas suma jadi kelam kabut.... ingatkan bile mase mengajar da tinggal 24 ni cam rest la sket.. aktiviti aku kat sekolah hari ni

0704 hrs - punch kad
0710-0720 - conduct perhimpunan kat kantin
0720-0815 hrs - training handball
0815- 0840 - muzik @ 5 arif
]0840-0910 hrs - relief kelas 5 adil
9-40-10-40 hrs - maths @ 6 azam
1040 - 1100 hrs - rehat
1100 hrs - hambat budak masuk kelas / check kebersihan
1200 - 1300 hrs - maths @ 5 arif
1300 hrs - jalan tak jejak tanah dari tingkat 4 ke pagar sekolah sebab nak jaga pagar budak balik sekolah

1330 -1530 - release tension @ jusco.... hahaha

Friday, 11 March 2011

aku??? cantik?? cantik ke?? ish ish ish

mode hari ini???



HAPPY!!!!!
YAYYYY :-)


adekah oleh kerana cuti sekolah udah bermula????
erk...
ntah le.. serius cakap, rase macam tamau cuti.
buleh????


aku happy sebab nye dari semalam asek kena puji...
hahaha... bukan le happy gile2 pun...
tapi saje nak btau sejak dari semalam,
aku kena puji.


semalam akak cleaner kat sekolah doq menyampaikan
"cikgu, pagi2 lagi da kena puji"
aku tanye
"sape puji akak?"
dia balas
"cikgu le, pepagi lagi ade orang puji cikgu"
what?
aku aspect misti itu orang puji aku terlebih berkarisma
mase mengajar pj...


tapi akak tu bilang
"orang tu cakap cikgu ni cantik... baik pulak tu?"
bluweeekkkk!!! cam nak termuntah ok!!!
da la semalam cuma berbaju sukan.


aku tanye le
"sape yang buta tu, kak?"
dalam hati aku rase misti orang yang puji tu
bebudak year 1.


tapi akak tu cakap
"ade le, bukan budak sekolah"
hik.. hik hik...
gilo...
aku yang debab ni dikate nye lawa...
kelakau jek rasenye...


takkan sebab saiz pinggang da mengecik 1 inci terus nampak lawa???



gpk hem pun doq tegur aku semalam
"eh, awak nampak cergas jek walaupun da nak pukul 1"
respon aku?
"pepagi saye da hadap pj 2 period. kalau tak cergas lagi tatau le"


pastu,
aku nak cita lagi ni.
hari ni pi sekolah...
sesampai jek ramai doq puji
"eh cantik la ko hari ni"
aku? cantik?
hik hik hik


mase recess lak...
makcik kantin doq cakap kat kawan aku
"cikgu tu cantik, comel jek"
mase tu aku pun ade sama....
hahaha
suke suke suke...
kebetulan mase tu tengah nak bayar makanan.
terus terkedu sampai aku boleh tak ingat ape yang aku da makan tadi.
buruk perangai


tapi ayat sambungan makcik tu lagi best
" walau pun kecik comel, tapi suare mak aiii... kuat!!!
berucap dekat bebudak mase pagi kat kantin tak payah pakai mikrofon"
gulp!!!
tau takpe makcik oiii
kecik2 ni pun, kalo mengamuk,
terdiam suma orang.


berbalik pade puji-pujian yang aku dapat...
SUMPAH, AKU TAK PAKAI SUSUK!!!!


cuma...
ape yang aku perasan,
semalam aku pakai t-shirt pink kaler...
dan, hari ni aku pakai baju kurung baru.
juga pink kaler...
kesimpulan yang aku memandai-mandai reka ialah
I LOOK GOOD IN PINK...


kehkehkeh...
perasan
sebab nye
mase zaman belajar kat utm dulu pun,
penah course mate aku cakap kat aku
yang dia suke tengok aku pakai 1 baju kaler pink ni.
dia kate memang nampak aku sangat2 lawa dan ayu
bile menyarung baju tu.
time tu memang aku tak amik port dengan kate2 nye itu.
tapi sekarang aku macam nak percaya.
memang pink sesuai untuk aku kot